Kaszubski sernik z ziemniakami, który pierwszy raz jadłam odwiedzając ten region Polski, jest pyszny, wilgotny i prosty do przygotowania.
Sam ser, masło i ziemniaki. Jeżeli lubimy, możemy dodać tutaj ulubione bakalie. Korzystając z sezonu letniego sernik podałam z frużeliną wiśniową. Lekko słodki, o delikatnej strukturze zachwyci każdego 🙂
Składniki:
Masa serowa (składniki w temp. pokojowej, tortownica o średnicy 25 cm)
- 1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie
- 150 g masła 82%
- 250 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej wybrać mączyste ziemniaki)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 jaj L; osobno białka i żółtka
- 1 garść rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych moreli
Frużelina wiśniowa:
- 400 g świeżych wiśni
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 5 łyżek zimnej wody
Sposób przygotowania:
Ugotowane i przestygnięte ziemniaki przepuść przez praskę. Ziemniaki wraz ze zmielonym twarogiem przełóż do miski i odstaw na bok. Do misy miksera dodaj miękkie masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Ucieraj składniki przez 3-4 minuty. Do utartych składników dodaj ser i ziemniaki, wymieszaj krótko. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Białka delikatnie wmieszaj do masy serowo – ziemniaczanej najlepiej zrobić to drewnianą łyżką, żeby nie wprowadzić do masy zbyt wiele powietrza. Na koniec dodaj rodzynki lub posiekane morele, połącz.
Tortownicę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą, przełóż masę serową, wyrównaj wierzch. Sernik piecz przez ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C. Studź 10 minut przy otwartych drzwiach piekarnika, następnie wyciągnij na blat. Całkowicie przestygnięty sernik udekoruj frużeliną wiśniową i przechowuj w lodówce.
Wiśnie podgotuj razem z cukrem, aż puszczą sok. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, dodaj do gotujących wiśni, energicznie wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Finalnie powinieneś otrzymać gęstą frużelinę, którą po ostygnięciu udekoruj sernik.