Ziemniaczane gofry to fantastyczna odmiana dla tych klasycznych przygotowanych tylko z mąki. Przy okazji jest to rewelacyjny i smakowity pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które nam zostały z obiadu. Gofry są chrupiące i sycące. Możemy je podać z różnymi dodatkami, zarówno tymi mięsnymi, jak i tymi dla wegetarian. Będą idealnym pomysłem na lunch, czy też pyszną propozycją na ciepłą kolacją.

Składniki (na 2 porcje):

  • Ziemniaczane gofry ze szczypiorkiem
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże jajka
  • 2 kopiaste łyżki greckiego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na gofry.

Rozgrzaną gofrownicę smarujemy tłuszczem, nakładamy po 1,5 łyżki masy i pieczemy, aż gofry będą złociste. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem i szczypiorkiem. Smacznego!