Kuchnia azjatycka słynie z wyrazistych smaków i aromatycznych przypraw. Podążając tym tropem, przygotowałam przepyszne kruche ciastka ziemniaczane z orientalnym wnętrzem na bazie orzeszków ziemnych i dużej ilości przypraw: cynamonu, imbiru oraz gałki muszkatołowej. Zapach unoszący się po domu w trakcie pieczenia czy też w chwili otwarcia pojemnika z gotowymi już ciasteczkami jest czymś niewiarygodnie uzależniającym! Zasmakuj i Ty!

Składniki:

(na ok. 40 sztuk)

Ciasto ziemniaczane:

  • 200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 350 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła

Nadzienie orientalne:

  • 220 g orzeszków ziemnych, prażonych niesolonych
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 130 g mleczka kokosowego z puszki (nieschłodzonego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto: Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta do uzyskania jednolitej kuli. Owinąć ją w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.

Nadzienie orientalne: Orzechy zmielić na piach, np. w młynku do kawy. Puszkę z mleczkiem kokosowym otworzyć, wymieszać, by stała część połączyła się z wodą kokosową. Odważyć 130 g i umieścić w garnuszku wraz z przyprawami i cukrem trzcinowym. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie zdjąć z palnika, wsypać zmielone orzechy i wymieszać. Odstawić na bok do wystudzenia i zgęstnienia masy.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części. Każdą część cienko rozwałkować na długi prostokąt (u mnie 75×15 cm), obficie wysmarować nadzieniem orientalnym i zwinąć w roladkę wzdłuż krótszego boku (chcemy otrzymać grubszą, a nie dłuższą roladę). Owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30-60 minut. Dzięki temu krojenie będzie prostsze, a ciasto powinno wyraźnie stwardnieć.

Ostrym nożem pokroić roladę na plasterki o grubości ok. 1 cm, które przełożyć na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (potrzebne będą dwie takie blaszki). Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut w zależności od wielkości i grubości. Wyjąć i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!