Azjatycka kuchnia kojarzy mi się przede wszystkim z miskami wypełnionymi warzywami, makaronem czy ryżem i doprawionymi wyrazistymi przyprawami. Inspiracją do powstania mojej autorskiej ziemniaczanej miski jest popularne koreańskie danie bibimbap. Istnieje mnóstwo różnych wariacji na temat składników, jakich można użyć do jego przygotowania, jednak jego cechą charakterystyczną jest intensywny sos z chilli, który nadaje mu wspaniały smak.

Składniki (na 2 porcje):

  • 6-7 niedużych ziemniaków
  • Około 300 g wołowiny (np. łopatki, polędwicy lub innej części bez kości)
  • 200 g pieczarek
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 1 duża marchewka
  • 2 jajka
  • Olej
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju
  • Opcjonalnie – łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę obieramy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 10 minut (warzywa powinny lekko zmięknąć). Odcedzamy je i pozostawiamy chwilę na sitku, aby odparowały.

Ziemniaki układamy na blaszce, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220C na około 10-15 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcję wołowiny i smażymy ją z dwóch stron w zależności od jej grubości i ulubionego stopnia wysmażenia, przez około 4-6 minut z każdej strony. Następnie zdejmujemy na deskę, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka chwil.

Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, dodajemy pieczarki, smażymy około 4-5 minut, aż odparuje z nich woda. Następnie na patelnię dodajemy szpinak, smażymy około 1 minutę z dodatkiem soli. Zdejmujemy z patelni.

Dodajemy łyżeczkę oleju i smażymy dwa jajka. Papryczkę chilli bardzo drobno siekamy (możemy usunąć pestki, aby sos był mniej ostry). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu, mieszamy.

Do dwóch miseczek układamy kolejno: upieczone ziemniaki, usmażoną i pokrojoną w plastry wołowinę, pieczarki, szpinak, ugotowaną i pokrojoną w słupki marchewkę oraz jajko. Całość skrapiamy sosem z chilli. Gotowe!