Jak Pyra to Poznań! Jak pyry to tylko z gzikiem! Cóż to takiego…? Ku memu zdziwieniu wiele osób nie wie, czym są pyry, To ziemniaki, a gzik to odpowiednio przyprawiony twaróg. Ja w Poznaniu nie byłam, a danie doskonale znam, a co więcej bardzo lubię i często serwuję moim domownikom.
To tradycyjna potrawa postna prosto z wielkopolski. Dawniej podawana głównie w piątki – dni postne, obecnie pyry z gzikiem można spotkać w nie jednej restauracji.
Głównym składnikiem potrawy są oczywiście ZIEMNIAKI! Pieczone w mundurkach (czyli bez obierania), do tego przygotowywany jest twaróg z przyprawami. Danie idealnie sprawdza się wiosną i latem, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej, a my nie mamy ochoty na ciężkie potrawy.
Składniki:
- 4 duże polskie ziemniaki (pyry)
- 4 łyżeczki masła klarowanego
- Szczypta soli
- 200 g twarogu
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Sól, pieprz do smaku
- 4 szparagi
- 4 plastry boczku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki bardzo dokładnie umyj, oczyść z ziemi i innych zanieczyszczeń. Najlepiej użyć do tego specjalnej szczoteczki. Nie obieraj ich ze skórki. Każdą pyrę ułóż na kawałku folii aluminiowej, dodaj po 1 łyżeczce masła klarowanego i szczyptę soli. Owiń ziemniaczki, ułóż je w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piecz ok. 1h. Przed wyjęciem zrób test widelcem, jeśli łatwo wchodzi w środek ziemniaka oznacza, ze są już gotowe.
Twaróg rozgnieć w miseczce. Rzodkiewki pokrój lub zetrzyj na tarce. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Posyp posiekanym koperkiem.
Szparagi dokładnie umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Zagotuj w garnku wodę, lekko posól. Wrzuć szparagi na wrzątek, pozostaw 3 min. Odlej wodę i zalej zimną. Plastrami boczku owiń szparagi. Połóż na rozgrzanej patelni i podsmaż chwilę do zarumienienia się boczku.
Gotowe ziemniaki odwiń z folii, przekrój na pół. Do środka włóż owiniętego w plaster boczku szparaga, a następnie połóż kilka łyżek twarogu (gziku). Całość posyp świeżym koperkiem. Smacznego!