W swojej kuchni kocham inspirować się podróżami i kuchniami świata. Dziś morskim szlakiem zmierzamy w kierunku Włoch. Przygotowałam przepyszną Focaccię ziemniaczaną z dodatkiem czerwonej cebuli oraz wędzonych sardynek i szprotek. Ziemniaczana focaccia jest nieziemsko puszysta i gwarantuję każdemu, kto spróbuje, że na stałe zagości w jego kuchni.

Dodatek wędzonych ryb i czerwonej cebuli sprawia, że zyskuje całkowicie nowy charakter! Świetny pomysł na kolację albo dodatek do obiadu.

Składniki:

  •  600 g mąki pszennej
  • 300 g ziemniaków
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 g wędzonych rybek (sardynki i szprotki)
  • 50 g mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • olej roślinny – do skropienia
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki (najlepiej w mundurkach) gotujmy, odcedzamy, obieramy, rozdrabniamy. Zagniatamy z mąką, 2 łyżeczkami soli, pieprzem, 2 łyżkami oliwy i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na okrągłą, wysmarowaną oliwą blachę, układamy pomidory, kuleczki mozzarelli, cukinię i rybki. Solimy, pieprzymy, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim, smarujemy roztworem z wody, oliwy i soli. Odstawiamy na ok. 15 minut. Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C.zarówno na gorąco, jak i na zimno! Pycha!

Podajemy zarówno na gorąco, jak i na zimno! Pycha!