Jako rodowita Poznanianka, kocham ziemniaki i nigdy ich u mnie w kuchni nie brakuje, również na słodko. W sezonie na truskawki trzeba koniecznie spróbować tego połączenia najlepszych polskich kartofli ze słodkimi owocami. Idealne danie na obiad, ale również deser dla dzieci i nie tylko.

Składniki na około 18 pyz:

PYZY:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

NADZIENIE:

  • 18-20 truskawek
  • gęsta śmietana 12٪
  • cukier

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę jeszcze gorące. Muszą być gładkie – można je też zblendować (wówczas czekamy, aż ziemniaki przestygną). Dobrze studzimy, dodajemy jajko, mąki i dobrze mieszamy.

Duży garnek z szerokim dnem napełniamy wodą i lekko solimy. Zagotowujemy wodę. W tym czasie bierzemy kawałek ciasta i rozpłaszczamy na dłoni. W środek wkładamy truskawkę i zwijamy, otaczając owoc. Rolujemy w kulkę i odkładamy na bok. Gotujemy po kilka pyz, zmniejszając nieco ogień, jeśli zaczną się za szybko gotować. Od wypłynięcia gotujemy około 4-5 minut w zależności od wielkości.

Podajemy ze śmietaną i cukrem lub z bułką tartą na masełku. Mniam!