Jako rodowita Poznanianka, kocham ziemniaki i nigdy ich u mnie w kuchni nie brakuje, również na słodko. W sezonie na truskawki trzeba koniecznie spróbować tego połączenia najlepszych polskich kartofli ze słodkimi owocami. Idealne danie na obiad, ale również deser dla dzieci i nie tylko.
Składniki na około 18 pyz:
PYZY:
- 1kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
NADZIENIE:
- 18-20 truskawek
- gęsta śmietana 12٪
- cukier
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę jeszcze gorące. Muszą być gładkie – można je też zblendować (wówczas czekamy, aż ziemniaki przestygną). Dobrze studzimy, dodajemy jajko, mąki i dobrze mieszamy.
Duży garnek z szerokim dnem napełniamy wodą i lekko solimy. Zagotowujemy wodę. W tym czasie bierzemy kawałek ciasta i rozpłaszczamy na dłoni. W środek wkładamy truskawkę i zwijamy, otaczając owoc. Rolujemy w kulkę i odkładamy na bok. Gotujemy po kilka pyz, zmniejszając nieco ogień, jeśli zaczną się za szybko gotować. Od wypłynięcia gotujemy około 4-5 minut w zależności od wielkości.
Podajemy ze śmietaną i cukrem lub z bułką tartą na masełku. Mniam!