Morskie podróże nieodłącznie kojarzą mi się z rybami i owocami morza, które wybieram zawsze podczas bliższych i dalszych wyjazdów nad morze. Inspiracją do tej zapiekanki są moje tegoroczne podróże rowerowe nad polskim morzem i potrawa, której miałam okazję kosztować w jednej z restauracji na półwyspie helskim. Połączenie pysznych ziemniaków, dobrej ryby i aksamitnego sosu jest zawsze udanym mariażem, warto je wypróbować na codzienny obiad!

Składniki:

Paluszki ziemniaczane:

  • 4 małe polędwiczki z dorsza lub mintaja
  • 50 g masła + dodatkowe do wysmarowania formy
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml mleka (najlepiej 3,2%)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki musztardy (typ Sarepska lub inna pikantna)
  • sól i pieprz
  • około 6-8 średnich ziemniaków
  • pół szklanki tartego sera mozzarella lub innego typu
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 190C. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Rybę umyj, osusz i dopraw sporą ilością soli oraz pieprzu. Szalotki drobno posiekaj, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Do garnka dodaj łyżkę oleju i podsmaż czosnek i szalotki. Następnie dodaj masło w kawałku i podgrzewaj do rozpuszczenia. Kiedy masło będzie już płynne dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj i dodaj musztardę. Sos po wymieszaniu powinien stworzyć jednolitą, lekko gęstą konsystencję. Na koniec dopraw sos odrobiną soli i pieprzu.

W naczyniu układaj pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w plasterki, rozłóż je na całym dnie. Do tej warstwy zużyj połową przygotowanych ziemniaków. Ziemniaki lekko posól i połóż na nich rybę. Rybę możesz położyć w całości lub pokroić polędwiczki na mniejsze kawałki. Na warstwie ryby ułóż kolejną warstwę ziemniaków.

Do zapiekanki dodaj przygotowany sos, najlepiej wlewać go łyżką, tak aby znalazł się na całej zapiekance i szczelinami wleciał do środka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40-50 minut (w zależności od grubości plastrów ziemniaków i wielkości kawałków ryby). Po 40 minutach wyjmij zapiekankę, odkryj i wsyp na górę ser mozzarella. Ponownie wstaw zapiekankę do piekarnika, już bez przykrycia. Teraz wystarczy 12-15 minut aż góra się zapiecze i ładnie zrumieni.

Gotowa! Zapiekankę podawaj od razu lub po podgrzaniu.