Kraków nieodłącznie kojarzy mi się z letnimi wycieczkami z czasów dzieciństwa. Pomimo tego, że mieszkam na drugim końcu Polski, przyjeżdżam tutaj w każde wakacje. Po za pięknymi zabytkami i uroczymi uliczkami, Kraków to dla mnie przede wszystkim pyszne i wyjątkowe jedzenie. Wiele lat temu, podczas kolejnej wizyty w moim ulubionym mieście, zajadaliśmy się najlepszymi pieczonymi ziemniakami pod Halą Targową w Krakowie.

Dziś przygotowałam autorską wersję krakowskiego kumpiru. Oryginalnie robi je się wykorzystując bardzo duże ziemniaki, a ja chcę Wam zaproponować dwa rodzaje farszu, dlatego wykorzystałam ziemniaki średniej wielkości.

Gorące pieczone ziemniaki, z maślanym wnętrzem i pysznymi dodatkami. Dla każdego mam coś dobrego! Który farsz wolisz? Twarożek z warzywami czy może konkretny i bardziej sycący, mięsno – pomidorowy zapieczony pod serem? Gwarantuję, że tak przygotowane ziemniaki posmakują w każdej wersji!

Składniki na 4 porcje:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 łyżeczki masła
  • olej do skropienia ziemniaków

Farsz – twarożek z warzywami:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki zmielonych suszonych pomidorów
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 mały pęczek rzodkiewki
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • solidna szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu

Farsz pomidorowy z mięsem mielonym:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 100 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy: chili, oregano, tymianek itp.
  • 3-4 łyżki tartego sera żółtego
  • solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Twarożek z warzywami:

Twarożek przekładam do miski, dodaję posiekany drobno szczypiorek oraz rzodkiewkę. Dokładam jogurt naturalny, śmietanę, mielone suszone pomidory oraz przyprawy do smaku. Mieszam widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na bok.

Farsz pomidorowy z mięsem mielonym:

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję posiekaną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażam składniki ze sobą, następnie dodaję mięso i całość podsmażam przez ok. 6-8 minut. Teraz na patelnię dodaję passatę pomidorową oraz krojone pomidory z puszki. Dodaję również ulubione przyprawy do smaku i duszę całość pod przykryciem 20 minut. Na koniec dodaję szczyptę cukru, finalnie doprawiam sos do smaku.

Ziemniaki i złożenia dania:

W większym garnku zagotowuję wodę z 1 łyżeczką soli. Gotuję ziemniaki przez ok. 10 minut, następnie je odcedzam. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, układam w niej ziemniaki, nakłuwam je widelcem, skrapiam oliwą i piekę przez ok. 30 minut w 190 stopniach C. Ziemniaki po wbiciu w nie widelca muszą być miękkie.

Upieczone ziemniaki wyciągam z piekarnika. Rozcinam je wzdłuż, nie uszkadzając przy tym podstawy ziemniaka i łupinek. Środek ziemniaków (ok. 2 łyżki) przekładam do miski, dodaję do ciepłego miąższu ziemniaczanego masło i ugniatam widelcem. Tak przygotowaną masą napełniam ponownie ziemniaki, następnie są gotowe, żeby ułożyć na nich farsz.

Twarożek z warzywami wykładam na lekko ciepłe ziemniaki, dekoruję pokrojonym ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.

Farsz mięsno pomidorowy przekładam na ziemniaki, posypuję startym serem i zapiekam przez 10 minut, aż ser rozpuści się.

Smacznego 🙂