Zapiekanka ziemniaczana w formie tortu, to nietypowy i oryginalny pomysł na obiad dla całej rodziny czy spotkanie z przyjaciółmi. Jestem pewna, że takiego dania jeszcze nie jedliście, a jest naprawdę pyszne. Podobne do baby ziemniaczanej, ale przygotowane z ugotowanych wcześniej ziemniaków z dodatkiem kiełbasy, boczku, pieczarek i cebuli. Wygląda super apetycznie i jest bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 1400 g ziemniaków – waga po obraniu
  • 5 jajek
  • 380 g pieczarek
  • 100 g boczku
  • 100 g kiełbasy
  • 150 g sera żółtego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

dodatkowo

  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • kiełki rzodkiewki
  • łyżeczka masła
  • bułka tarta do wysypania tortownicy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ubijamy je tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia.

Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce, ser żółty ścieramy na tarce, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelni podsmażamy boczek i cebulę na rumiano, przekładamy do miski. Następnie podsmażamy pieczarki, cebulę i czosnek.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy kiełbasę z boczkiem, pieczarki z cebulą, mieszamy. Dodajemy jajka, starty ser oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Tortownicę (średnica 26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 60 minut. Pod koniec pieczenia włączamy funkcję termoobiegu, aby wierzch tortu ładnie się przyrumienił.

Po upieczeniu odstawiamy tort, aby nieco przestygł.

Serek homogenizowany mieszamy z jogurtem, dekorujemy nim tort. Dodajemy kiełki rzodkiewki. Smacznego!