Dla mnie region Bieszczad to przede wszystkim wspomnienia z moich festiwali kulinarnych, na których wielokrotnie gotowałam. Obfitowały w dania proste i pyszne! Ziemniaczane placki z kapustą kiszoną, aromatyczny czosnek niedźwiedzi dodawany razem z ziołami i najlepszy kozi ser, jaki w życiu jadłam!
Z serów słyną Bieszczady i można powiedzieć, że są taką wręcz kolebką polskiego serowarstwa. Zarówno sery kozie, jak i owcze czy krowie można dostać bez żądnego problemu – najlepsze oczywiście prosto od rolników!

Ja przygotowałam dziś przepyszne pieczywo ziemniaczane (może być zarówno w formie chleba , jak i bułek) z dodatkiem domowego sosu z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi i koziego sera. Danie proste, pyszne, łatwe, więcej dodatków nie trzeba!

I choć babcie ostrzegały przed gorącym pieczywem, to jednak choć ten jeden kawałek trzeba ugryźć na gorąco!

Składniki:

CHLEBKI:

  • ziemniaki – 300 g
  • mąka typu „0” – 600 g
  • drożdże świeże – 40 g
  • olej – 2 łyżki
  • sól – 2 łyżeczki

PESTO:

  • świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duży pęczek
  • olej rzepakowy – 100 ml
  • ser kozi dojrzewający twardy – ok. 40 g
  • prażone orzechy włoskie – 4 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki (najlepiej w mundurkach) gotujemy, odcedzamy, obieramy, rozdrabniamy, studzimy.

Zagniatamy z mąką, 2 łyżeczkami soli, 2 łyżkami oleju i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody.

Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu zagniatamy, a następnie urywamy po kawałku.

Formujemy małe bochenki, robimy nacięcia, dodajemy tam pesto i pokruszony ser kozi.

Odstawiamy na ok. 15 minut.

Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C.

Czosnek niedźwiedzi myjemy, suszymy, odcinamy łodygi, umieszczamy w blenderze.

Dodajemy starty kozi ser i podprażone orzechy.

Zalewamy olejem i miksujemy.

Jeśli nie zadowala nas konsystencja, bo np. sos jest zbyt gęsty, dolewamy jeszcze trochę oleju. Jeśli sos jest zbyt luźny, dodajemy jeszcze sera lub liście czosnku.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!