Dla mnie region Bieszczad to przede wszystkim wspomnienia z moich festiwali kulinarnych, na których wielokrotnie gotowałam. Obfitowały w dania proste i pyszne! Ziemniaczane placki z kapustą kiszoną, aromatyczny czosnek niedźwiedzi dodawany razem z ziołami i najlepszy kozi ser, jaki w życiu jadłam!
Z serów słyną Bieszczady i można powiedzieć, że są taką wręcz kolebką polskiego serowarstwa. Zarówno sery kozie, jak i owcze czy krowie można dostać bez żądnego problemu – najlepsze oczywiście prosto od rolników!
Ja przygotowałam dziś przepyszne pieczywo ziemniaczane (może być zarówno w formie chleba , jak i bułek) z dodatkiem domowego sosu z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi i koziego sera. Danie proste, pyszne, łatwe, więcej dodatków nie trzeba!
I choć babcie ostrzegały przed gorącym pieczywem, to jednak choć ten jeden kawałek trzeba ugryźć na gorąco!
Składniki:
CHLEBKI:
- ziemniaki – 300 g
- mąka typu „0” – 600 g
- drożdże świeże – 40 g
- olej – 2 łyżki
- sól – 2 łyżeczki
PESTO:
- świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duży pęczek
- olej rzepakowy – 100 ml
- ser kozi dojrzewający twardy – ok. 40 g
- prażone orzechy włoskie – 4 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki (najlepiej w mundurkach) gotujemy, odcedzamy, obieramy, rozdrabniamy, studzimy.
Zagniatamy z mąką, 2 łyżeczkami soli, 2 łyżkami oleju i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody.
Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu zagniatamy, a następnie urywamy po kawałku.
Formujemy małe bochenki, robimy nacięcia, dodajemy tam pesto i pokruszony ser kozi.
Odstawiamy na ok. 15 minut.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C.
Czosnek niedźwiedzi myjemy, suszymy, odcinamy łodygi, umieszczamy w blenderze.
Dodajemy starty kozi ser i podprażone orzechy.
Zalewamy olejem i miksujemy.
Jeśli nie zadowala nas konsystencja, bo np. sos jest zbyt gęsty, dolewamy jeszcze trochę oleju. Jeśli sos jest zbyt luźny, dodajemy jeszcze sera lub liście czosnku.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!