Dla mnie Bieszczady to pieczone ziemniaki oraz bogactwo ziół, które znajdują się na łąkach. A młode ziemniaki najlepiej smakują z ziołami! Zgadzasz się ze mną? Są zdrowe, pyszne i można wyczarować z nich mnóstwo prostych i pysznych dań. Najczęściej piekę je w ziołach z balkonu, działki albo z łąki. Na nasz pierwszy w tym roku obiad z młodymi polskimi ziemniakami upiekłam je z koperkiem i tymiankiem z naszego balkonu oraz z pokrzywą, którą zebrałam przy działce u babci na wsi. Pokrzywa jest bardzo zdrowa i warto ją jadać. Odpowiednio przygotowana nie parzy i do młodych małych ziemniaczków pasuje jak ulał! Leć na spacer na łąkę po pokrzywę, a potem do warzywniaka po młode polskie ziemniaki.

Składniki na 2 porcje:

  • 600 g młodych małych ziemniaczków (najlepiej odmiana „lulka”)
  • 3 ząbki młodego czosnku
  • garść świeżego koperku lub łyżka suszonego
  • garść natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szklanka liści pokrzywy z łąki (albo garść – tylko uwaga, bo może parzyć!)
  • łyżka zwykłego polskiego oleju rzepakowego
  • łyżka oleju lnianego
  • łyżka wody
  • kilka kropel kwasku cytrynowego
  • odrobina soli kamiennej naszej polskiej
  • łyżeczka płatków drożdżowych (składnik opcjonalny)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj. Nie trzeba ich skrobać, można zostawić ze skórką. Po umyciu ziemniaki odsącz. Całe ziemniaki wrzuć do miski. Oprósz je koperkiem.

2,5 ząbka czosnku pokrój na małe kawałki i wrzuć do ziemniaków. Do małej miseczki wlej łyżkę oleju, dodaj szczyptę soli oraz świeże listki tymianku (bez gałązki). Opcjonalnie dodaj zmielone płatki drożdżowe. Wymieszaj.
Polej ziemniaki olejem i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Nastaw piekarnik na 185 stopni w trybie góra-dół.

Wrzuć ziemniaki do naczynia ceramicznego lub na papier do pieczenia. Piecz przez ok. 35 minut, aż będą lekko zarumienione i miękkie.

Pokrzywę zbierz na łące (koniecznie w rękawiczkach ochronnych), umyj i pokrój na małe kawałki (również w rękawiczkach), a następnie utrzyj w moździerzu lub przeciśnij przez praskę do czosnku. W takiej formie – zapewniam Cię – już nie parzy! Do pokrzywy dodaj przeciśnięty przez praskę pół ząbka czosnku, pokrojoną drobno natkę pietruszki, kilka liści tymianku, wodę, kilka kropli kwasku cytrynowego, olej lniany oraz dwie szczypty soli. Wymieszaj łyżką.

Pokrzywowym sosikiem polej młode ziemniaki, posyp odrobiną natki i tymianku i zjedz ze smakiem!