Dorota Tkaczyk

Okiem kucharza i trenera w gastronomii

Agnieszka Jasińska

Kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii.
Autorka bloga www.kulinarnenawigacje.pl.

„Rodzinne gotowanie”

Paluszki ziemniaczane

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 200 g masła
  • 290 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g maku (sezam lub inne zioła suszone)

Ziemniaki obierz, ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą zimne, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do mąki dodaj ziemniaki, lekko wymieszaj je dłonią, następnie dodaj miękkie masło oraz sól. Ciasto wyrób ręką, do połączenia składników. Jeśli to konieczne, możesz dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta uformuj wałeczki w kształcie paluchów. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem lub ziołami. Piecz w 180 st. C ok. 25-30 minut (do zarumienienia). Żeby nie straciły chrupkości, nie należy ich przykrywać ściereczką, trzymać w zamkniętym pojemniku lub w foli.

Kulki / nugetsy ziemniaczane


Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g mąki pszennej + do obtoczenia
  • 50 g bułki tartej do obtoczenia
  • 300 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 100 g keczupu

Obierz i ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie do miękkości. Gdy przestygną, przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Posiekaj drobno szczypiorek. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj szczypiorek, czosnek. Wbij jajko oraz dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Ser pokrój w ok. 1 cm kostkę. Z gotowej masy nabieraj ok. 1 łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kostkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Ułóż kulki na desce oprószonej mąką. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całą ziemniaczaną masę.

W trzech głębokich talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporo oleju (powinien sięgać do połowy ziemniaczanych nugetsów). Smaż po kilka kawałków naraz z jednej, a potem z drugiej strony aż będą złociste, następnie odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe nugetsy możesz podgrzać przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C – ser się wtedy idealnie roztopi, a panierka będzie chrupiąca. Podawaj z ketchupem.

Zgniecione ziemniaki z twarożkiem

Zgniecione ziemniaki z twarożkiem

Składniki:

  • 400 g ziemniaków (małych)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 60 g masła
  • sól
  • 250 g twarogu
  • 200 g śmietany 18%
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Zagotuj wodę i posól ją 2 łyżeczkami soli. Gotuj w mundurkach przez ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości), aż lekko zmiękną. Nie mogą być za twarde, bo ich nie rozgnieciesz przed upieczeniem. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Stare ziemniaki z grubą skórą radzę obrać po lekkim ostudzeniu. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w odstępach ugotowane ziemniaki i spłaszcz do połowy lub 1/3 wysokości (nie na placek) za pomocą dna od szklanki. Zgniecione ziemniaki polej olejem roślinnym. Całość posyp solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do piekarnika i piecz w 190 st. C przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie gniecione ziemniaki zarumienią się. Gniecione ziemniaki wyjmij z piekarnika. Połącz śmietanę i twarożek ze szczyptą soli. Wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem.

Ziemniaki pieczone w folii
Ziemniaki pieczone w folii

Składniki:

1 puszka pomidorów (300 g)
1 łyżka oleju
1/2 ząbka czosnku
150 g mielonego mięsa (np. chudej wołowiny)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki oregano
5 łyżek tartego sera żółtego

Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Ziemniaki wyszoruj (nie obieraj), zawiń w kawałki folii aluminiowej. Piecz przez 1 godzinę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekany czosnek i chili w proszku. Podsmaż kilkanaście sekund. Dodaj rozdrobnione mięso, paprykę słodką, sól i pieprz, oregano. Smaż na większym ogniu, mieszając przez ok. 1-2 minuty, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodaj pomidory, olej i na większym ogniu smaż 20 minut. Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika. Odwiń ziemniaki z folii i rozetnij na pół (ale nie do końca). W nacięcie włóż sos (bolognese). Wierzch posyp tartym serem.

„Na wynos”

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą oraz jajkiem sadzonym


Składniki (4 porcje)

  • 3 średnie ziemniaki (ok. 300 g)
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula (ok. 100 g)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 jajka + 4 do podania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sito (położone na misce) na czas przygotowania pozostałych składników.

Kapustę kiszoną poszatkuj drobno. Cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, wędzoną paprykę, pół łyżeczki soli i nieco pieprzu. Dodaj dobrze odciśnięte z soku ziemniaki, wodę wylej, ale skrobię, która zebrała się na dole miski, dodaj do ziemniaków. Wbij do miseczki jajka i dodaj je do masy. Dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju smaż niewielkie placki po 3 minuty z każdej strony. Przełóż je na talerz z ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple, na przykład w piekarniku rozgrzanym do 60-70°C.

Pod koniec wbij pozostałe jajka na mocno rozgrzaną patelnię posmarowaną równomiernie olejem. Posól, dopraw pieprzem i zmniejsz ogień na średnią moc. Smaż, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wtedy wlej na patelnię ocet i zdejmij jajko z ognia. Porcje placków podawaj z jajkiem polanym sosem powstałym podczas smażenia. Możesz zrezygnować z jajka sadzonego i podać je z kwaśną śmietaną.

Sałatka z pieczonych ziemniaków, fasolki szparagowej i sosu musztardowego


Składniki (4 porcje):

  • 500 g małych ziemniaków
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 pęczek koperku
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sos:

  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Wyszoruj ziemniaki w skórce. Zagotuj w garnku wodę. Dodaj 1 łyżeczkę soli. Zagotuj wodę i wrzuć ziemniaki. Gotuj przez 15-20 minut. Odcedź i wystudź na sicie.

Umyj fasolkę i zetnij końcówki z dwóch stron. Wlej do garnka zimną wodę. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zagotuj fasolkę. Gotuj 10-15 minut, tak, aby była ugotowana na chrupiąco. Przelej zimną wodą i odcedź. Przygotuj sos, mieszając w misce wszystkie składniki.

Wystudzone ziemniaki przekrój na połówki. Wymieszaj je z olejem, dopraw solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 220°C i wysyp na blachę. Piecz je 30 minut. Przełóż ziemniaki na półmisek. Dodaj fasolkę, cebulę i gałązki koperku. Polej gęstym sosem i podawaj.

Zamiast piekarnika możesz grillować ziemniaki na patelni grillowej.

Pieczone ziemniaczki z burakiem i sosem chimichurri


Składniki (4 porcje):

  • 500 g małych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 150 g buraków
  • 100 g kiszonego ogórka

Sos chimichurri:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól

Nagrzej piekarnik do 200°C. Buraki zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i wystudź. Podziel na połówki lub ćwiartki. Cebule obierz i pokrój w krążki. Zalej zimną wodą – krążki będą bardziej chrupiące i stracą nieco ostrość. Upieczone buraki wyciągnij z piekarnika. Odwiń folię i zostaw je do ostudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.

Kiedy ziemniaki się gotują, a buraki pieką, przygotuj sos. Natkę i kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj. Przełóż do miski. Obierz czosnek, posiekaj go drobno i rozetrzyj go nożem na desce ze szczyptą soli na pastę. Dodaj oregano i chili oraz ocet i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane zioła i ponownie połącz wszystko w gęsty ziołowy sos.

Na półmisku rozłóż ziemniaki. Poprzekładaj je upieczonym burakiem i krążkami cebuli. Pokrój ogórka w małą kostkę. Rozsyp go na ziemniakach i burakach. Polej sosem i podawaj.

Słodka babka ziemniaczana w polewie czekoladowej


Składniki (10 porcji):

  • 500 g ziemniaków (2-3 średnie)
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 duże jaja
  • 300 g cukru
  • 70 g konfitury brzoskwiniowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka oleju roślinnego

Polewa:

  • pół szklanki gęstej śmietanki 36%
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy zaparzonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Rozgrzej piekarnik do 200 st. Ziemniaki umyj i wyszoruj, a następnie zawiń w folię aluminiową. Po upieczeniu wyciągnij je z piekarnika i odczekaj aż ostygną na tyle, by można je było obrać. Przełóż do miski. Za pomocą praski przeciśnij ziemniaki na gładką masę. Odmierz 250 g puree. Zachowaj resztę do innego dania.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Formę do pieczenia chleba lub keksówkę o wymiarach 15×10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W średniej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki.

Do dużej miski przełóż ziemniaki, dodaj jajka, cukier, konfiturę i ekstrakt waniliowy i miksuj całość robotem, aż uzyskasz gładką masę. Stopniowo dodawaj olej, ciągle ubijając, aż do całkowitego połączenia. Dodaj suche składniki w 2 partiach, mieszając tylko do połączenia się po każdym dodaniu. Wylej ciasto na blaszkę i wygładź powierzchnię.

Piecz ciasto na złoty kolor przez 70 minut, aż włożony w środek patyczek będzie suchy. Przenieś ciasto na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 15 minut. Wyjmij ciasto z formy i postaw na kratkę. Usuń pergamin i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Polewa

W małym rondlu na średnim ogniu zagotuj śmietanę, masło, cukier, kawę i sól. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i wanilię i mieszaj trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Pozostaw do ostygnięcia, aż lekko zgęstnieje, 40–60 minut. Na ciasto wylej ganache, czyli krem czekoladowy (powinien spływać po bokach) i za pomocą małej szpatułki równomiernie rozprowadź po powierzchni.

„Święta”

Pieczony naleśnik wytrawnie z musztardowym puree


Składniki na 4 porcje:

  • 50 g mąki pszennej typ 450
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka tłustego
  • 30 ml/ 3 łyżki oleju rzepakowego

Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka i przy pomocy trzepaczki do jajek połącz składniki na gładką masę. Następnie, cały czas energicznie mieszając, do masy dodaj mleko. Masę dopraw szczyptą soli i dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Przy pomocy pędzelka wysmaruj blaszkę do muffinek lub żeliwną patelnię olejem rzepakowym. Blaszkę do muffinek lub żeliwną patelnię wysmarowaną olejem rzepakowym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty.

Z piekarnika wyciągnij formę i ostrożnie, przy pomocy chochelki, wlej ciasto do otworów na babeczki. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i jej zawartość piecz przez ok. 25 minut.

Musztardowe puree:

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki/200 ml mleka
  • sól
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo posiekana natka pietruszki – do podania

Ziemniaki wyszoruj pod strumieniem wody. Włóż do dużego garnka i dodaj gorącą wodę, ok. 5 cm powyżej ziemniaków. Dodaj 2 łyżki soli. Przykryj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie (tuż przed przygotowaniem ziemniaków) do małego garnka wlej mleko, podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj masło, mieszaj, aż masło się rozpuści, wyłącz palnik.

Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je. Wyciągnij z garnka. Obierz ziemniaki, podnosząc każdy z nich widelcem i obierając nożem. Obrane ziemniaki włóż z powrotem do garnka i ugnieć na puree lub przeciśnij przez praskę.

Dodaj mleko z masłem, a następnie musztardę i chrzan, czarny pieprz i 1 łyżeczkę soli. Ugniataj aż do połączenia i wchłonięcia mleka. Ziemniaki zmienią się w kremową masę. Sprawdź i przypraw solą. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Odświętne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Składniki na 4 porcje:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 2 łyżki smalcu
  • 1-2 jaja
  • sól
  • pieprz

Sos grzybowy:

  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 200 ml gorącej wody
  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Grzyby namocz w letniej wodzie na ok. 1,5 godziny, odcedź i pokrój w paski. Rozgrzej patelnię i dodaj dwie łyżki masła. Cebulę obierz, drobno posiekaj i smaż razem z grzybami na maśle. Do grzybków i cebulki dolej 150 ml wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotuj od 3 do 5 minut. Sporządź zawiesinę z mąki i 50 ml wody. Dodaj zawiesinę do sosu i wymieszaj trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze ok. 3 minuty.

Z kapusty wytnij głąb i obgotuj ją w osolonej wodzie. Oddziel liście i zetnij grube nerwy liściowe.

Przygotowuj nadzienie ziemniaczane. Ziemniaki ugotuj w gorącej i posolonej wodzie. Gdy będą gotowe – odcedź je i przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj i przyrumień ją na smalcu. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odsącz je na gęstym sicie lub przez tetrę, wylej nadmiar płynu, a skrobię ziemniaczaną z dna naczynia dodaj do ziemniaków. Dodaj cebulę do masy ziemniaczanej. Dodaj również przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniakami, jajka, sól i pieprz.

Farsz nakładaj na liście, zwiń w rulon, zawijając jego brzegi do środka. Układaj je na liściach kapusty w brytfannie lub rondlu z grubym dnem, pamiętając, aby pierwszą warstwę ułożyć nieco luźniej. Gołąbki przykryj liśćmi kapusty i zalej gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C (grzałka góra-dół) i duś ok. 1,5 godziny.

Upieczone lub duszone gołąbki podajemy z sosem grzybowym.

Świąteczna zupa grzybowa z ziemniakami

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 kg grzybów świeżych lub mrożonych (np. kurki)
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Grzyby oczyść i wypłucz kilkakrotnie, odsącz na cedzaku. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na oleju, aż się zeszkli (ok. 4 minuty na małym ogniu). Do usmażonej cebulki dodaj grzyby, smaż, często mieszając. Gdy płyn z kurek odparuje i zaczną się przyrumieniać, dodaj przygotowane masło i smaż ok. 1 minutę. Podsmażone kurki dodaj do wcześniej przygotowanego bulionu. Do garnka dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj to wszystko ok. 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj makaron. Na koniec zahartuj śmietanę, dodając do niej kilka łyżek gorącego wywaru, i wlej ją do bulionu. Zupę doprowadź do wrzenia, ale tylko przez kilka sekund. Na koniec dopraw przyprawami i dodaj pietruszkę i koperek.

Zapiekanka ziemniaczana w cieście francuskim

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 500 g ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 200 g kiełbasy
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 30 g pietruszki
  • 100 g mozzarelli
  • 1 jajko

Zagotuj wodę w garnku. Dodaj do garnka 1 łyżeczkę soli. Ziemniaki obierz i wrzuć do wrzątku. Gotuj 30 minut do miękkości. Kiełbasę drobno posiekaj i podsmaż lekko na patelni ok. 3 minuty. Ciasto francuskie podziel na 6-8 kwadratów lub prostokątów o równej wielkości.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj ziemniaki, sól, pieprz, boczek, starty ser i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj takie kulki, by były 4 cm mniejsze od ciasta. Ułóż je na środku ciasta. Kulki dokładnie owiń w ciasto francuskie. Ułóż ciasto z masą ziemniaczaną na blasze do pieczenia sklejeniem do dołu i posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 200 st. C ok. 20 minut.

„Party”

Ziemniaczane kanapeczki z makrelą

Ziemniaczane kanapeczki z makrelą

 

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 100 g makreli wędzonej
  • 150 g serka kanapkowego
  • 1 pęczek szczypiorku

Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ziemniaki wyszoruj. Osusz. Pokrój je w dwumilimetrowe talarki na mandolinie lub bardzo cienko nożem. Pokrojone ziemniaki posyp tymiankiem, solą i posmaruj oliwą. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż talarki ziemniaków tak, aby na siebie nie zachodziły. Włóż do piekarnika i piecz ok. 12 minut. Ziemniaki powinny się zrumienić. Po upieczeniu poczekaj parę minut, aby nabrały chrupkości. Posmaruj je serkiem kanapkowym i ułóż kawałki makreli bez ości. Posyp szczypiorkiem.

Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe

Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe

  • 1 duży ziemniak (około 300 g)
  • 1 korzeń pietruszki (około 250 g)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 2 jaja
  • 100 ml oleju roślinnego

Do podania:

  • 200 g kwaśnej śmietany 18% lub serka kanapkowego jako dip

Rozgrzej piekarnik do 140 st. C. Ziemniaki oraz pietruszkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz z łupin i również zetrzyj na małych oczkach. Do dużej miski włóż starte warzywa, wymieszaj i od razu dodaj cebulę. Wymieszaj mąkę, sól, jajka i dobrze zmielony czarny pieprz. Napełnij szeroką patelnię dwucentymetrową warstwą oleju i postaw na średnim ogniu. Gdy będzie już gorący, nabierz łyżką masę i drugą łyżką zsuń ją na patelnię. Nałóż 4-5 porcji. Smaż przez 4-5 minut, aż kąski uzyskają złoty kolor, a następnie przewróć szpatułką. Smaż przez kolejne 4 minuty lub do momentu, aż będą pięknie złociste. Wyłóż blachę do pieczenia papierem kuchennym. Za pomocą szpatułki przenieś usmażone kąski na blachę. Trzymaj placki w piekarniku podczas przygotowywania kolejnych. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Pączusie ziemniaczane z łyżki
Pączusie ziemniaczane z łyżki

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 średnie jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • do smażenia:
  • 2 l oleju rzepakowego

do posypania/obtoczenia:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w skórce. Ugotowane obierz ze skórki. Kiedy są lekko ciepłe, można je przecisnąć przez praskę albo dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, a jeśli ostygną i są bardziej zwarte, można też zetrzeć je na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach.

Drożdże wymieszaj w kubku z cukrem, 3 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw na 10-15 minut, żeby zaczęły pracować. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj sól i spieniony rozczyn, chwilę mieszaj, a następnie powoli dosypuj mąkę, wyrabiając ciasto. Ma być gładkie, wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć, ale cały czas będzie dosyć lepkie i lejące. Miskę przykryj i zostaw ciasto do wyrastania na ok. 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.

W garnku rozgrzej tłuszcz. Małą łyżeczkę maczaj w tłuszczu, nabieraj porcje ciasta i pomagając sobie drugą łyżeczką, zsuwaj je do rondla. Smaż pączuszki partiami, tak żeby dość swobodnie pływały w tłuszczu. Przeważnie same się w nim obracają, równomiernie rumieniąc, czasami tylko któremuś trzeba pomóc. Usmażone pączki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili przełóż je do miski i posyp dość obficie cukrem pudrem wymieszanym z niedużą ilością mielonego cynamonu, lekko obtaczając w mieszance.

Sałatka szuba z burakiem
Sałatka szuba z burakiem

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 500 g ziemniaków (4 średnie)
  • 250 g marchewki (2 sztuki)
  • 500 g buraków (4 sztuki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 250 g majonezu
  • koperek lub natka

Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 1 godzinę. Odwiń je z folii i obierz ze skórki. Ziemniaki i marchewki umyj, nie obieraj. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości, ok. 45 minut. Odcedź, ostudź, obierz ze skórek. Zetrzyj ziemniaki na tarce z dużymi oczkami lub drobno posiekaj.

Śledzie pokrój w kostkę i wyłóż na dno talerza/salaterki (do ułożenia sałatki warstwowo świetnie nadaje się ring z tortownicy o średnicy 20 cm, w którego środek wkładam szklankę – wówczas uzyskasz efekt, jak na zdjęciu przygotowanej przeze mnie sałatki). Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, wyłóż na śledzie. Posól i przypraw pieprzem. Na cebuli rozsmaruj odrobinę majonezu. Ziemniaki – starte na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojone rozłóż na majonezie. Dopraw je solą i pieprzem. Znów zrób cienką warstwę majonezu i rozłóż drobno posiekaną w kosteczkę marchew. Posyp solą i pieprzem. Na górę ułóż buraka i posyp posiekanym koperkiem. Wstaw do lodówki.

„Elegancka uroczystość”

Ziemniaczane kluseczki z makiem

kluseczki z makiem

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 100 g maku suchego mielonego
  • 100 g masła
  • 20 g cukru pudru

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciśnij przez praskę (można też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zetrzeć na tarce). Zostaw do ostygnięcia. Zimne, przeciśnięte przez praskę ziemniaki wymieszaj z jajkami i mąką. Wyrób ciasto, w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto rozdziel na mniejsze części. Stwórz wałeczki z ciasta na grubość palca, które trzeba pociąć na klasyczne małe kopytka, a następnie znów każdy delikatnie zrolować w wałeczek. Tak powstałe kluseczki powinny mieć rozmiary zbliżone do małego palca u dłoni. Zagotuj wodę i dodaj pół łyżeczki soli. Wrzuć kluseczki. Gotuj 3 minuty. Kluski wyciągnij z wody i przełóż na półmisek. Rozpuść masło. Gorące kluski polej masłem i wymieszaj, żeby masło dobrze obtoczyło kluski, następnie dodaj mielony mak i cukier puder z cynamonem, wszystko wymieszaj i podawaj.

Knedle ziemniaczane nadziewane grzybami z sosem borówkowym

knedle z grzybami

Masa ziemniaczana:

  • 900 g ziemniaków (około 10 ziemniaków średniej wielkości)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soli morskiej

Nadzienie pieczarkowe:

  • 1 łyżka masła
  • 400 g pieczarek
  • 2 szalotki lub 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka tymianku – same liście
  • sól
  • pieprz

Sos borówkowy:

  • 50 g masła
  • 100 g mrożonych borówek brusznicowych
  • 2 łyżeczki cukru

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Piecz ziemniaki w skórkach na blasze przez 1 godzinę, aż będą miękkie. W międzyczasie przygotuj nadzienie grzybowe. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podgrzej masło na patelni. Dodaj pieczarki, szalotkę, czosnek, tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj, aż płyn odparuje z grzybów i masa będzie prawie sucha. Odłóż na bok i pozostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie, uformuj kulki o średnicy 2 cm. Schłodź w lodówce, aż ziemniaki będą upieczone. Gdy ziemniaki się upieką, obierz je i przepuść przez praskę do ziemniaków lub użyj tłuczka do ziemniaków, aby uzyskać gładkie puree. Dodaj mąkę, jajko, żółtka i sól, wymieszaj. Ciasto podziel na porcje wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozpłaszcz masę na dłoni. Przygotowane nadzienie grzybowe umieść na środku każdego placuszka ciasta. Pokryj dłonie mąką i zakryj masą ziemniaczaną farsz, formując z ciasta kulę, aż farsz całkowicie pokryje się ciastem. Każda kluska powinna być mniej więcej wielkości piłki golfowej. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej 2 łyżeczki soli. Wrzuć knedle. Gotuj, aż zaczną wypływać na powierzchnię, około 6-8 minut. Po ugotowaniu odcedź kluski i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Rozmrożone borówki wymieszaj z cukrem i masłem. Przełóż do rondelka. Gotuj ok. 10 minut, aż uzyskasz gęsty sos. Rozłóż kluski na 4 talerze, obficie udekoruj sosem borówkowym.

Babka ziemniaczana z sosem chrzanowym

babka ziemniaczana

  • 2 kg obranych ziemniaków
  • 300 g wędzonego boczku lub słoniny
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżka kaszy mazurskiej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3 cebule
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sos chrzanowy:

  • 50 g tartego chrzanu
  • 100 g majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Pokrój drobno boczek lub słoninę. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię i wrzuć boczek lub słoninę, dodaj cebulę. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Połącz z tartymi ziemniakami, dodaj jajka oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Ułóż w formie keksowej 25×10 cm i piecz 1,5 godziny do zrumienienia. Przygotuj sos chrzanowy – wymieszaj wszystkie składniki w misce i przypraw zgodnie ze swoim smakiem. Podawaj babkę ziemniaczaną z sosem chrzanowym.

Zapiekane gniazda ziemniaczane z sosem warzywnym
gniazda ziemniaczane

  • 500 g ziemniaków
  • 10 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • 100 g sosu pomidorowego lub 3-4 pomidory świeże
  • 100 g fasoli w puszce białej
  • 50 g kukurydzy
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Ziemniaki obierz i ugotuj w gorącej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij jeszcze ciepłe (ale nie gorące) przez praskę. Dodaj masło. Koperek drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków. Zagnieć jednolitą masę. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i dodaj
cebulę. Smaż 5 minut. Wlej sos pomidorowy. Dodaj fasolę oraz kukurydzę. Dodaj przyprawy: bazylię, oregano, paprykę, sól oraz pieprz. Całość duś 10 minut. Podziel masę ziemniaczaną na 4 kulki. W środku każdej kulki zrób wgłębienie na ser i farsz. Ułóż kulkę w naczyniu do
zapiekania. Ser zetrzyj na tarce. Połowę sera włóż na dno kulek. Następnie nałóż farsz i posyp drugą połową sera. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Włóż naczynie i zapiekaj ziemniaczane gniazda 12 minut. Podawaj gorące.

Facebook
Instagram
Tiktok