Dorota Tkaczyk

Okiem dietetyka

Dorota Traczyk-Bednarek

Założycielka bloga i poradni Dieta-Sportowca.pl

PUREE ZIEMNIACZANE Z FILETEM Z KURCZAKA I SEZONOWYMI WARZYWAMI

Świetne po treningu

Składniki (2 porcje):

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 400 g szparagów lub innych sezonowych warzyw (doskonale sprawdzi się fasolka szparagowa)
  • 20 g masła
  • 30 g mleka
  • 15 g oleju rzepakowego
  • Pieprz, sól, szczypiorek

Przygotowanie

Ziemniaki ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugnieć je ubijaczką lub widelcem, dodając stopniowo mleko oraz masło. Dopraw do smaku solą. Filet z kurczaka przekrój na zgrabne dwa plastry. Przypraw solą i pieprzem. Olej mocno rozgrzej na patelni, ułóż na nim oba filety i smaż na dosyć mocnym ogniu przez ok. 3-4 min. z jednej strony do lekkiego zarumienienia. Obróć na drugą stronę, smaż do lekkiego zarumienienia ok. 3-4 min. Szparagi lub fasolkę ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Przed podaniem można rozpuścić na warzywach łyżeczkę masła do smaku.

Facebook
Instagram
Tiktok