Świetne po treningu
Składniki (2 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 300 g piersi z kurczaka
- 400 g szparagów lub innych sezonowych warzyw (doskonale sprawdzi się fasolka szparagowa)
- 20 g masła
- 30 g mleka
- 15 g oleju rzepakowego
- Pieprz, sól, szczypiorek
Przygotowanie
Ziemniaki ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugnieć je ubijaczką lub widelcem, dodając stopniowo mleko oraz masło. Dopraw do smaku solą. Filet z kurczaka przekrój na zgrabne dwa plastry. Przypraw solą i pieprzem. Olej mocno rozgrzej na patelni, ułóż na nim oba filety i smaż na dosyć mocnym ogniu przez ok. 3-4 min. z jednej strony do lekkiego zarumienienia. Obróć na drugą stronę, smaż do lekkiego zarumienienia ok. 3-4 min. Szparagi lub fasolkę ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Przed podaniem można rozpuścić na warzywach łyżeczkę masła do smaku.