Dorota Tkaczyk

Okiem dietetyka

Dorota Traczyk-Bednarek

Założycielka bloga i poradni Dieta-Sportowca.pl

PIECZONY ZIEMNIAK Z TWAROŻKIEM KOLENDROWYM I POMIDORKAMI

Świetne na redukcji lub w dzień regeneracyjny

Składniki:

  • Duży ziemniak (ok. 200-250 g)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • Ząbek czosnku
  • Pół małej cebuli
  • Kawałek świeżego ogórka (ok. 50 g)
  • Ok. 80 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 30 g)
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz, świeża kolendra

Przygotowanie

Ziemniaka dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką, jeśli jest to konieczne. Obtocz go w łyżce oleju, posyp solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temp. 230 st., bez termoobiegu. Twaróg i jogurt wymieszaj widelcem, dodaj posiekaną drobno cebulkę i świeżego ogórka. Dopraw solą, pieprzem i garścią siekanej świeżej kolendry. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, czosnek posiekaj w cienkie plasterki. Wrzuć pomidorki na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, szybko podsmaż 30 sek., dodaj czosnek. Podsmażaj energicznie, potrząsając patelnią lub mieszając jej zawartość przez kolejne 30 sek. Upieczonego ziemniaka ostrożnie odpakuj z folii, przekrój na pół, posól. Nałóż na połówki twarożek, całość przykryj ciepłymi pomidorkami i oprósz siekanymi świeżymi listkami kolendry.

Facebook
Instagram
Tiktok