Świetne na redukcji lub w dzień regeneracyjny
Składniki:
- Duży ziemniak (ok. 200-250 g)
- 150 g pomidorków koktajlowych
- Ząbek czosnku
- Pół małej cebuli
- Kawałek świeżego ogórka (ok. 50 g)
- Ok. 80 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 30 g)
- Olej rzepakowy
- Sól, pieprz, świeża kolendra
Przygotowanie
Ziemniaka dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką, jeśli jest to konieczne. Obtocz go w łyżce oleju, posyp solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temp. 230 st., bez termoobiegu. Twaróg i jogurt wymieszaj widelcem, dodaj posiekaną drobno cebulkę i świeżego ogórka. Dopraw solą, pieprzem i garścią siekanej świeżej kolendry. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, czosnek posiekaj w cienkie plasterki. Wrzuć pomidorki na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, szybko podsmaż 30 sek., dodaj czosnek. Podsmażaj energicznie, potrząsając patelnią lub mieszając jej zawartość przez kolejne 30 sek. Upieczonego ziemniaka ostrożnie odpakuj z folii, przekrój na pół, posól. Nałóż na połówki twarożek, całość przykryj ciepłymi pomidorkami i oprósz siekanymi świeżymi listkami kolendry.