Idealne dla osób z wysokim zapotrzebowaniem energetycznym
Składniki – frytki (2-3 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 20 g oleju rzepakowego
- Łyżeczka cukru
- Sól czosnkowa, zioła prowansalskie
Składniki – sos:
- 2 łyżeczki mielonych migdałów
- 200 g jogurtu naturalnego kremowego
- 3 łyżeczki siekanego świeżego koperku
- Mały ząbek czosnku
- Szczypta soli, pieprzu i kilka kropek soku z cytryny
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o bokach 1-1,5 cm. Dokładnie przepłucz wodą, zalej w garnku ziemniaki wodą i dodaj cukier (sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące). Odstaw na 30 min. Po tym czasie dokładnie wypłucz ziemniaki i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W misce lub na blaszce przypraw ziemniaki według upodobań. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj ziemniaki oraz ułóż je na płasko na blaszce. Nie powinny na sobie leżeć. Piecz w rozgrzanym do 200 st. piekarniku z termoobiegiem. Idealnie jest przełożyć je na drugą stronę w połowie pieczenia. Całość pieczenia, w zależności od ziemniaków, powinna trwać 40-45 min. Tarte migdały wsyp do miseczki, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, siekany koperek i dopraw do smaku. Frytki świetnie komponują się z domowym burgerem lub jako dodatek do obiadu po mocniejszym treningu.