Dorota Tkaczyk

Okiem dietetyka

Dorota Traczyk-Bednarek

Założycielka bloga i poradni Dieta-Sportowca.pl

FRYTKI Z PIEKARNIKA Z SOSEM MIGDAŁOWO-KOPERKOWYM

Idealne dla osób z wysokim zapotrzebowaniem energetycznym

Składniki – frytki (2-3 porcje):

  • 500 g ziemniaków
  • 20 g oleju rzepakowego
  • Łyżeczka cukru
  • Sól czosnkowa, zioła prowansalskie

Składniki – sos:

  • 2 łyżeczki mielonych migdałów
  • 200 g jogurtu naturalnego kremowego
  • 3 łyżeczki siekanego świeżego koperku
  • Mały ząbek czosnku
  • Szczypta soli, pieprzu i kilka kropek soku z cytryny

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o bokach 1-1,5 cm. Dokładnie przepłucz wodą, zalej w garnku ziemniaki wodą i dodaj cukier (sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące). Odstaw na 30 min. Po tym czasie dokładnie wypłucz ziemniaki i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W misce lub na blaszce przypraw ziemniaki według upodobań. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj ziemniaki oraz ułóż je na płasko na blaszce. Nie powinny na sobie leżeć. Piecz w rozgrzanym do 200 st. piekarniku z termoobiegiem. Idealnie jest przełożyć je na drugą stronę w połowie pieczenia. Całość pieczenia, w zależności od ziemniaków, powinna trwać 40-45 min. Tarte migdały wsyp do miseczki, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, siekany koperek i dopraw do smaku. Frytki świetnie komponują się z domowym burgerem lub jako dodatek do obiadu po mocniejszym treningu.

Facebook
Instagram
Tiktok