Dorota Tkaczyk

Okiem dietetyka

Dorota Traczyk-Bednarek

Założycielka bloga i poradni Dieta-Sportowca.pl

DELIKATNE LECZO Z ZIEMNIAKAMI

Idealne na dzień regeneracyjny

Składniki (4 porcje):

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 puszki pomidorów krojonych po 400 g każda
  • Ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 filety z piersi kurczaka lub słoik/puszka ciecierzycy (wersja roślinna)
  • Sól, pieprz, papryka suszona słodka i ostra
  • Świeża bazylia
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzej porządnie olej i wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka lub odsączoną ciecierzycę. Dodaj po szybkim obsmażeniu posiekaną cebulę. Po 2 min. dorzuć kolejno: obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana, czosnek. Zamieszaj wszystko w garnku i dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj całość. Po upływie 10 min. dodaj sól i pieprz. Przykryj całość przykrywką i duś 30 min. na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Przypraw danie pełną łyżeczką słodkiej papryki i ostrą papryką według preferencji. W razie konieczności dosól. Pod koniec gotowania dodaj 2 garści posiekanych świeżych listków bazylii. Podawaj z kromką pieczywa i/lub jogurtem greckim.

Facebook
Instagram
Tiktok