
Okiem blogera kulinarnego
Dota Szymborska
Autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com.
Przepisy
Ziemniaki z szafranem
- Jeżeli ktoś kiedykolwiek zetknął się z przepisami kuchni francuskiej, to wie, że ich głównym składnikiem jest masło. W tej francuskiej zapiekance masłem „tylko” smaruje się formę do pieczenia. Sekret smaku potrawy tkwi bowiem w rosole, w którym pieką się plasterki...
Domowe chipsy
Proponuję chipsy bez dodatków, pieczone w piekarniku, zamiast smażenia w głębokim tłuszczu. Jest sporo pracy przy ich przygotowywaniu, ale warto poświęcić na to czas, by cieszyć się wspaniałym smakiem. Wybieramy ziemniaki nadające się do pieczenia - mają inną...
Domowe frytki
- Pieczenie ziemniaków na frytki, zamiast smażenia, pozwala w znaczący sposób zredukować ilość tłuszczu potrzebną do ich przygotowania. Frytki najlepiej podawać z ketchupem lub fit sosem – ten na bazie majonezu zastąpmy jogurtem naturalnym lub greckim. Dodając...
Ziemniaki z kiełbasą
- Smażone ziemniaki z cebulką i kiełbasą to danie ciężkostrawne. Na szczęście można je zmodyfikować, aby było bardziej „fit”. W tym celu należy użyć cebuli skarmelizowanej, w formie prawie dżemowej, zamiast smażyć ją z kiełbasą i ziemniakami. Składniki (2 porcje): 6...
Kluski ziemniaczane
- Jeżeli nie dodamy do nich ciężkich, kalorycznych sosów, będą idealne jako danie w wersji fit, a smak nadal pozostanie świetny. Przy wyborze kartofli do klusek kierujmy się zawartością skrobi! To naprawdę ma znaczenie. Wysokoskrobiowe ziemniaki sprawią, że danie...
Kopytka ziemniaczane z serowym sosem
- To danie o wielkiej mocy! Wystarczy zjeść je na wczesną kolację, by rano mieć energię do treningu. Zjedzmy niezbyt dużą porcję, bo to potrawa dosyć kaloryczna. Z drugiej jednak strony, dzięki takiemu składowi danie to będzie trawione stosunkowo wolno przez nasz...
Sałatka ziemniaczana z makrelą i marynowanym selerem naciowym
W tej sałatce można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu – ważne, by były wystudzone, ponieważ sałatkę podajemy na zimno. W przypadku sałatek warto używać ziemniaków, które po ugotowaniu pozostają zwarte, nie kruszą się – wtedy kroimy je w plastry lub kostkę....
Zapiekanka francuska w wersji fit
- Zapiekanki ziemniaczane nie muszą być nudne. Taka w wersji francuskiej jest super smaczna, do tego daje siłę na treningi, jest idealnym dodatkiem do warzyw grillowanych, ryb lub mięs. W wersji fit decydujemy się na masło tylko do wysmarowania formy. Jeżeli natomiast...
Zapiekanka farmerska na sztuki
- Jest wiele możliwości przygotowywania zapiekanek z ziemniaków. To proste dania, które smakują wyśmienicie. W efekcie bardzo łatwo jest sięgać po kolejną i kolejną smaczną porcję. Dlatego świetnym fit rozwiązaniem jest zapiekanka w porcjach. Forma przypominająca...
Wege zupa z ziemniakami – przepis bazowy
Bez żadnych ulepszaczy, podstawowy bulion wegański. Tajemnica dobrego smaku tkwi w… jakości produktów. Również jeżeli wiesz, że woda z kranu nie jest smaczna, użyj źródlanej. Tutaj, z racji tylko kilku produktów, ważne jest to, by „wyciągnąć” jak najwięcej smaku....
Zapiekanka warzywno-ziemniaczana
Czasem najprostsze dania są najlepsze! To potrawa, która może być przygotowywana od początku lub stać się próbą niemarnowania jedzenia – czyli zostać przygotowaną z resztek, pozostałości z obiadu… Zasada jest prosta – potrzebujemy ziemniaków i warzyw. Najlepiej, by...
Patatas bravas, czyli ziemniaki po katalońsku
Stolicą Katalonii jest Barcelona, która słynie m.in. z barów tapas. Praktycznie w każdym można zamówić patatas bravas. To forma podania ziemniaków, które są super chrupiące, aromatyczne i mają o jedno smażenie mniej niż frytki belgijskie. W zależności od baru, do...