Kuchnie świata Marcina Budynka

POLSKA – Babka ziemniaczana z wolno gotowaną jagnięciną i smażonymi grzybami leśnymi​

 

CHORWACJA – Cevapcici z krumir s lukom z zapiekanką ziemniaczaną

Chorwacja – ośmiornica pieczona z ziemiankami i chlebem

AMERYKA POŁUDNIOWA – Pastel de papa zapiekanka ziemniaczano wołowa

FRANCJA – Gratin dauphinois zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową i jajkiem poshe

AMERYKA POŁUDNIOWA – Peruwiańskie krokiety Papa rellena

POLSKA – Pierogi z ziemniakami, wędzonym pstrągiem i wędzoną śmietaną

POLSKA – Puree z ziemniaków pieczonych w ognisku, ze stekiem grillowanym z karkówki lub wołowym

TURCJA – Kumpir – pieczony ziemniak z serem, pikantną kiełbasą i sałatką warzywną z sumakiem

FRANCJA – Zupa ziemniaczano – porowa vichyssoise z serem pleśniowym i dojrzewającą szynką

TURCJA – Humus ziemniaczany z ciecierzycą z ayranem i pitą