Kuchnie świata Marcina Budynka POLSKA – Babka ziemniaczana z wolno gotowaną jagnięciną i smażonymi grzybami leśnymi CHORWACJA – Cevapcici z krumir s lukom z zapiekanką ziemniaczaną Chorwacja – ośmiornica pieczona z ziemiankami i chlebem AMERYKA POŁUDNIOWA – Pastel de papa zapiekanka ziemniaczano wołowa FRANCJA – Gratin dauphinois zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową i jajkiem poshe AMERYKA POŁUDNIOWA – Peruwiańskie krokiety Papa rellena POLSKA – Pierogi z ziemniakami, wędzonym pstrągiem i wędzoną śmietaną POLSKA – Puree z ziemniaków pieczonych w ognisku, ze stekiem grillowanym z karkówki lub wołowym TURCJA – Kumpir – pieczony ziemniak z serem, pikantną kiełbasą i sałatką warzywną z sumakiem FRANCJA – Zupa ziemniaczano – porowa vichyssoise z serem pleśniowym i dojrzewającą szynką TURCJA – Humus ziemniaczany z ciecierzycą z ayranem i pitą