Fajny kraj bo w swoim menu posiada dużo zup, podobnie jak my. Co ciekawsze zupy bywają podobne w smaku, wyglądzie. Tylko nazwa inna, niech przykładem będzie w Portugalii sopa de Feiiao a patata com ossos de porco a u nas zalewajka, zupa z ziemniaków na kościach wieprzowych, a tak naprawdę na kościach schabowych, niedokładnie wyciętych, bo było nie było, trochę mięsa by się na obiad przydało. W Portugalii ta zupa nazywana jest zupą na kamieniu, a u nas często gęsto taką prawdziwą zalewajkę nazywamy zupą na gwoździu. Podobnie jak w naszej kuchni w zupie gwoździa znaleźć jest trudno, podobnie w portugalskiej znaleźć kamień.

Składniki:

  • 500g ziemniak
  • kości schabowe
  • 1 szt. cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • dużo kopru
  • zakwas do żurku

Sposób wykonania:

W rondlu gotujemy kości schabowe z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy tylko kości się wygotują, wyjmujemy ją na talerz, solimy i odstawiamy a do wywaru dorzucamy ziemniaki i gotujemy do momentu aż prawie będą się rozpadać, skrobia zacznie zaciągać zupę co znaczy inaczej, że zupa będzie gęsta. Teraz dodajemy zakwas do żurku, ale tylko klarowną jego część. Cebulę kroimy i przesmażamy na patelni na złoty kolor, bardzo ważne!, ma być złota. Dodajemy do zupy, na koniec koper, dużo kopru. Jeszcze świeżo mielony czarny pieprz. Możemy zupę wzbogacić dodatkowo jakąś wędzonką, ale wtedy to już będziemy zmierzać do innej zupy. Kość którą wyjęliśmy na talerz, dzielimy na mniejsze porcje, każdą umieszczamy w talerzu, zalewamy zalewajką, wrzucamy kawałki pszennego dobrego wiejskiego pieczywa i podajemy. Pycha! Zapewniam Was.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.