Nie dość że lubią ziemniaki lubią też pieczywo, a kto jak nie my słyniemy z pieczywa wybitnego na zakwasie, chlebem kiedyś witaliśmy się, łamaliśmy się niczym opłatkiem, zajadaliśmy się moczonym w wodzie i posypanym cukrem, nic więcej jako małemu łebkowi mi do szczęścia nie brakowało. A oni podobnie chleba naszego powszedniego rano do śniadania, po południu do zupy, jak my, i kolacja też chlebem pachnąca dlatego acorda a alentejana u nas pajda chleba z kaszanką, ziemniakami, ogórkiem z beczki.

Składniki:

  • 3 ziemniaki mniejsze
  • 2 szt. kaszanka prawdziwa z kaszą jęczmienną najlepiej
  • szczypior
  • natka pietruszki świeży majeranek
  • olej do smażenia
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 pajdy dobrego chleba
  • 1 łyżeczka musztarda rosyjska
  • olej do smażenia
  • ogórki kiszone

Sposób wykonania:

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor, dodajemy paprykę pokrojoną podobnie. Kiedy tylko warzywa będą już na pół twardo dodajemy kaszankę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy musztardę i na koniec natkę i majeranek. Pajdy chleba wysmażamy na chrupiąco, wykładamy solidne porcje kaszanki a teraz bardziej ziemniaczanki, na wierzch plastry ogórka kiszonego, szczypiorek.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.