Patrząc na dania kuchni hiszpańskiej w której występują ziemniaki mogę stwierdzić jedno że podobnie jak my Polacy, Hiszpanie się nie cyrkolą i też ziemniaki często serwują, do tego charakterystyczne dwa sosy zielony i czerwony …. patatos mocho paprykowe a u nas ziemniaki z gara.

Składniki:

  • 1.5kg ziemniaków
  • 1 pęto kiełbasy dobrej wędzonej
  • 150g boczek wędzony surowy
  • pół kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 burak
  • 1 pietruszka
  • 3 szt. cebula
  • 1 por
  • natka pietruszki, lubczyk, koper
  • 5-6 liści kapusta
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • smalec

Sposób wykonania:

Wszystko zaczynamy od przekrojenia bohatera czyli ziemniaka. w plastry, grubości 0,5cm sądzę , że wystarczy. Posypujemy odważnie solą i pieprzem oraz dodajemy ziele i liść, najlepiej też zmielone w młynku do kawy, następnie zabieramy się za warzywa, wszystko kroimy poza kapusta na plastry, cząstki jak nam wygodnie. Kiełbasę proponuję pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Garnek rodzinny, zapewne taki macie, smarujemy smalcem na dnie, nie żałując jego, wykładamy liście kapusty i bach pierwszą solidną porcję ziemniaków. Na to wędzonka, kiełbasa i boczek, warzywa. I znowu ziemniaki itd. do momentu aż zostanie porcja ziemniaków, którą wykładamy, na wierzch kładziemy pół kury wcześniej doprawionej solą i pieprzem, jeszcze smalec w ilości podobnej co na dnie, liście kapusty i garnek rodzinny zamykamy pokrywką, jeżeli tylko będzie pogoda proponuję posadzić go na ogniu dogasającego się ogniska a jeżeli nie, to pomoże nam w tym piekarnik w domu. Pieczemy około 1.5 godziny. Po wyjęciu proponuję wszystko przemieszać i podawać. Do tego koniecznie zsiadłe mleko. Uczta rodzinna wybitna!

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.