Śledzie w Polsce to jak sardynki w Grecji. Jedzą je niemalże wszyscy i tu i tam. Smakuje wybitnie na różne sposoby. Ten najbardziej tradycyjny, to albo w oleju i ostrej cebuli albo… duża ilość cebuli wytwarzanej w soli, odciśniętej, połączonej z gęstą śmietaną najlepiej ze wsi. I do tego ziemniak, gotowany, parujący, trochę masła i kopru nieco więcej. Ale też wybitnym połączeniem jest zapewne śledź z majonezem ,ale nie takim zwykłym tylko ziemniaczanym. Gęsty krem ziemniaczany bo tak wygląda majonez ziemniaczany jest zaskoczeniem, i mam nadzieję że tym Was zaskoczę, a Wy później swoich najbliższych. Zatem do dzieła.

Składniki:

  • 4 szt. śledzie marynowane
  • kwiaty kopru
  • ogórki zielone
  • sól, pieprz czarny

Sposób wykonania:

Wszystko zaczynamy od tego, że śledzie marynowane które czy to sami zrobiliśmy, czy też nabyliśmy w sprawdzonym miejscu, doaromatyzowujemy jeszcze dodatkowo kwiatami kopru i ogórkami gruntowymi pokrojonymi w cząstki. Zostawiamy je w spokoju a my zabieramy się za przygotowanie majonezu.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę
  • ok 1 szkl. olej rzepakowy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka musztarda rosyjska ostra
  • 1 łyżka chrzan tarty
  • ocet winny jabłkowy
  • sól, pieprz czarny
  • miód do smaku
  • mini sałata rzymska

Sposób wykonania:

W wysokim naczyniu za pomocą blendera miksujemy żółtka z octem jabłkowym, miodem i musztardą oraz chrzanem. Do zmiksowanych składników dodajemy nie przerywając oczywiście miksowania małym strużkiem olej. Im więcej oleju dodamy tym nasz majonez będzie stawał się gęstszy. Kiedy już jego konsystencja będzie niczym gęsta kremowa masa, dodajemy puree ziemniaczane. Miksujemy do momentu aż ziemniaki z pozostałymi składnikami się zaprzyjaźnią, połączą i będą stanowić jednolitą masę majonezową. Gotowe. Teraz liść sałaty, najlepiej małej rzymskiej, na to wyciśnięty majonez ziemniaczany, kawałek śledzia, ogórki i koper. Wszystko przed podaniem posypujemy odważnie świeżo mielonym pieprzem czarnym.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.