Oj lubię ten kraj. I to nie tylko dlatego, że jak nigdzie indziej na imprezach można rzucać talerzami trzaskając nimi o ziemię i nikt nie uważa to za skandal, nie dlatego, że tańczy się tam super zorbę, było nie było lubię tańczyć. Dlatego, że to kraj pachnący, zasłany świeżymi ziołami, które są wszędobylskie, w ogródku, kuchni, parapecie przydrożnym rowie czy na polach. pachną wszędzie. Cudoooo. Kuchnia greków pachnąca, a przykładem dania kuchni greckiej powiązanym z kuchnią polską będzie na pewno musakas z bakłażana i ziemniaczanym beszamelem a u nas gniecione ziemniaki z gulaszem i oscypkiem.

Składniki:

  • 1kg ziemniak
  • 300ml mleko
  • 50g mąka
  • 50g masło
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowane odcedzamy, odparowujemy trzymając je jeszcze kilka chwili na kuchence. Odparowane jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków, można też przepuścić przez maszynkę do mięsa ale nie polecam, gdyż często jest tak, że ziemniaki które mają dużo skrobi lubią się stać gumowate. Mleko zagotowujemy, w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Trochę to przypomina zasmażkę ale tak być musi. zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy razem do momentu powstania gęstego sosu. Sos łączymy z ziemniakami, które już swoje przeszły bo zostały już przeciśnięte. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy przyprawy i sprawdzamy czy smak jest ok.

Składniki:

  • 1.5kg mięso z szynki wieprzowej
  • 1kg cebula
  • 3-4 papryki kolorowe
  • kminek mielony
  • sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra,
  • świeże oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek
  • olej rzepakowy

Na oleju przesmażamy mięso pokrojone w kostkę, zdejmujemy z patelni i następnie przesmażamy pokrojoną cebulę, papryki. Wszystko razem łączymy w jednym rondlu, zalewamy wodą w niedużej ilości i dusimy do miękkości. A propo patelni na której smażyliśmy mięsiwo i warzywa, proszę pamiętać, że smak ze smażenia pozostał na patelni a tak naprawdę na jej dnie, dlatego przed wrzuceniem jej do zmywarki, dno podlewamy wodą, zagotowujemy i cały smak dodajemy do rondla ze składnikami. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością kminku mielonego. Dlaczego tak? Po 1 kminek doskonale pasuje do naszego gulaszu, po drugie, pozytywnie bardzo działa na trawienie a po 3 mielony dlatego, że nawet jeżeli podamy komuś danie, kto nie lubi kminku, zapewniam, że go nie odnajdzie w ziarenku i nie kapnie się, że on został dodany, a pochwał smaku naszego dania nie będzie końca. Kiedy tylko gulasz będzie na pół miękki, przekładamy go do naczynia do zapiekania, posypujemy startym oscypkiem w ilościach dużych, na wierzch wykładamy niczym pled jesienny na nasze nogi, ziemniaki wcześniej przez nas przygotowane. Jeszcze raz posypujemy startym oscypkiem. Skrapiamy olejem i wstawiamy do zapieczenia, temp. 200 stopni, czas około 25 minut, ważne żeby ładnie się wszystko zarumieniło, a gulasz zaczął powoli kipieć spod kołderki. Smacznego życzę bardzo!

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.