– Smażone ziemniaki z cebulką i kiełbasą to danie ciężkostrawne. Na szczęście można je zmodyfikować, aby było bardziej „fit”. W tym celu należy użyć cebuli skarmelizowanej, w formie prawie dżemowej, zamiast smażyć ją z kiełbasą i ziemniakami.
Składniki (2 porcje):
- 6 ziemniaków ugotowanych, pokrojonych w plasterki
- 2 kiełbaski śląskie
- 4 łyżki konfitury cebulowej (albo ze słoika, albo karmelizowana cebula z odrobiną białego wina)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić na plasterki (grubości około 5-6mm). Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na oleju. Dodać konfiturę cebulową. Wszystko starannie wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać talarki ziemniaczane, smażyć przez około 3-4 minuty, tak by ziemniaki były gorące. Podawać od razu. Sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem w razie konieczności. Dzięki karmelizowanej cebuli danie zaskakuje lekko słodkim smakiem.