Dota Szymborska

Okiem blogera kulinarnego

Dota Szymborska

Autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com.

Ziemniaki z kiełbasą

– Smażone ziemniaki z cebulką i kiełbasą to danie ciężkostrawne. Na szczęście można je zmodyfikować, aby było bardziej „fit”. W tym celu należy użyć cebuli skarmelizowanej, w formie prawie dżemowej, zamiast smażyć ją z kiełbasą i ziemniakami.

Składniki (2 porcje):

  • 6 ziemniaków ugotowanych, pokrojonych w plasterki
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 4 łyżki konfitury cebulowej (albo ze słoika, albo karmelizowana cebula z odrobiną białego wina)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić na plasterki (grubości około 5-6mm). Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na oleju. Dodać konfiturę cebulową. Wszystko starannie wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać talarki ziemniaczane, smażyć przez około 3-4 minuty, tak by ziemniaki były gorące. Podawać od razu. Sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem w razie konieczności. Dzięki karmelizowanej cebuli danie zaskakuje lekko słodkim smakiem.

Ziemniaki z kiełbasą
Facebook
Instagram
Tiktok