Czasem najprostsze dania są najlepsze! To potrawa, która może być przygotowywana od początku lub stać się próbą niemarnowania jedzenia – czyli zostać przygotowaną z resztek, pozostałości z obiadu…
Zasada jest prosta – potrzebujemy ziemniaków i warzyw. Najlepiej, by ziemniaki były pokrojone w kostkę, a warzywa – pełna dowolność. Doskonale sprawdzą się podsmażone na patelni, ale gotowane też będą dobre, jeżeli odpowiednio odsączymy je z wody.
Składniki (2 porcje):
- 2 duże ugotowane ziemniaki
- 200g warzyw, np. cukinia, papryka, fasolka szparagowa, groszek, marchewka (albo
- gotowane, albo mrożone)
- 100g sera żółtego pokrojonego w kostkę
- olej do smażenia (gdy warzywa są mrożone)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa albo podsmażyć (gdy mrożone), albo odcedzić, gdy gotowane. Doprawić solą i pieprzem. Olejem wysmarować naczynie do zapiekania. Ułożyć ziemniaki, warzywa i posypać serem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać, aż ser będzie stopiony.