– Jest wiele możliwości przygotowywania zapiekanek z ziemniaków. To proste dania, które smakują wyśmienicie. W efekcie bardzo łatwo jest sięgać po kolejną i kolejną smaczną porcję. Dlatego świetnym fit rozwiązaniem jest zapiekanka w porcjach. Forma przypominająca hiszpańskie krokiety sprawdza się doskonale. Krokieto-zapiekanka jest pyszna i dodatkowo pozwala nam kontrolować ilość tego, co zjadamy. Jeśli bardzo nam się śpieszy, krokiety mogą być większe, a gdy mamy więcej czasu, można przygotować malutkie krokieciki, które będą świetną przekąską dla znajomych w czasie towarzyskiego spotkania – tłumaczy ekspertka kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Składniki (4 porcje):
- 0,75 kg polskich ziemniaków do pieczenia
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek bułki tartej
- sól
- olej do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić, a następnie ugnieść. Przygotować stanowisko do panierowania – talerz z mąką, miseczka z rozbełtanym jajkiem, talerz z bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłożyć folią i delikatnie wysmarować olejem – tutaj świetnie spisuje się pędzelek. Uformować wałeczek z ziemniaków, obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Takie krokiety – mini zapiekanki ułożyć na folii. Piec ok. 15-20 minut. W międzyczasie warto przekładać je tak, by dopiec je ze wszystkich stron.