Dota Szymborska

Okiem blogera kulinarnego

Dota Szymborska

Autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com.

Tortilla de patatas – ziemniaki po hiszpańsku

To jest naprawdę dobra wiadomość – w Polsce zarówno ziemniaki, jak i jajka nie są tak drogie, jak w Hiszpanii. W barach tapas, czyli takich, które serwują przystawki, dania z ziemniakami (i jajkami też) są dużo droższe od tych z owocami morza. W Polsce można poszaleć, jeżeli chodzi o kuchnię ziemniaczaną. Wykorzystajmy to!

Tortilla de patatas to super przystawka. Podaję przepis na malutką patelenkę, taką o średnicy 8cm. Jeżeli mamy większe naczynie, to zwiększamy ilość składników.

Jeszcze jedna wiadomość związana z wyborem ziemniaków – tutaj smażymy je w oleju (potem odcedzamy, więc to nie jest jakieś super tłuste danie), jakąkolwiek odmianę wybierzemy, to będzie dobrze i smacznie! I kolejny dobry „njus” – tortillę można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jednym słowem – zawsze jest super smacznie!

Składniki (1 porcja):

  • 1,5 dużego ziemniaka
  • 1 szalotka
  • 1 jajko od wybieganej kury
  • olej do smażenia
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, taką, jak do sałatki jarzynowej. Rozgrzać olej w patelni, smażyć ziemniaki, aż będą usmażone (6-10 minut, wszystko zależy od tego, w jak dużą kostkę pokroimy ziemniaki). Gdy ziemniaki będą już smaczne, dodać posiekaną szalotkę. Smażyć do czasu, gdy zacznie brązowieć. Odcedzić ziemniaki i szalotkę na gęstym sitku.

Na tej samej patelence, na której to wszystko smażyliśmy, wlać masę składającą się z roztrzepanego jajka z ziemniakami i szalotką. Smażyć na małym ogniu. Po 3 minutach przewrócić na drugą stronę – przykładamy talerz do patelni i przekładamy z powrotem na patelnię, by smażyć przez kolejne 2 minuty. Jeżeli smażymy większą porcję, czas trzeba wydłużyć!

Facebook
Instagram
Tiktok