Dota Szymborska

Okiem blogera kulinarnego

Dota Szymborska

Autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com.

Patatas bravas, czyli ziemniaki po katalońsku

Stolicą Katalonii jest Barcelona, która słynie m.in. z barów tapas. Praktycznie w każdym można zamówić patatas bravas. To forma podania ziemniaków, które są super chrupiące, aromatyczne i mają o jedno smażenie mniej niż frytki belgijskie. W zależności od baru, do patatas bravas dostaniemy majonez albo inny domowy, pyszny sos.

W Polsce mamy dużą tradycję różnych smażonych ziemniaków. Warto sięgnąć to fit przepis – pozbywamy się oleju ze smażenia i cieszymy ciekawym smakiem dzięki dodatkowi papryki. Jeżeli chodzi o sosy, to tutaj każdy wybiera to, co lubi najbardziej – może to być zwykły majonez, wersja wegańska, sos doprawiony tak, by był podobny do tatarskiego… Jeżeli zależy nam na kaloryczności dania, to sięgnijmy albo po domowy majonez, albo ketchup – wiemy, co jemy i nie dostarczamy organizmowi pustych kalorii!

Składniki (5-6 porcji, smażymy na patelni o średnicy 42cm):

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół litra oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku, mocno posolić. Obrane ziemniaki przekroić na pół i gotować 12 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na tacce, ostudzić. Pokroić każdą połówkę na 8 kawałków. Nalać olej do patelni, rozgrzać. Ziemniaki smażyć 12-14 minut. Odcedzić i wymieszać z papryką i solą. Podawać z sosami lub bez.

Facebook
Instagram
Tiktok