Zanim o tym, jak smaczne są młode ziemniaki podane z koperkiem i masłem, to chwila ważnej teorii. Od 2019 roku oficjalnie zdefiniowane jest, czym jest młody, a czym wczesny ziemniak. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydało specjalne rozporządzenie. Po co? Po to, żeby konsumenci mieli pewność, że młody ziemniak został zebrany przed osiągnięciem pełnej dojrzałości – o tym właśnie świadczy łuszcząca się skórka. Delikatna skórka wyróżnia młode ziemniaki od wczesnych odmian, które sprowadzane są z cieplejszych krajów.
Warto zwrócić uwagę na kilka „patentów”, które ułatwią przygotowanie pysznych młodych ziemniaczków.
Po pierwsze: wielkość – wybierajmy jak najmniejsze, będą nie tylko ślicznie się prezentować, ale wybornie smakować.
Po drugie: mycie – przyda się gąbeczka lub szczoteczka, dzięki temu unikniemy „zgrzytów” przy jedzeniu.
Po trzecie: trochę inny sposób gotowania – ziemniaki wrzucamy do osolonej wrzącej wody, a nie do zimnej.
Składniki:
- 1kg młodych ziemniaków
- pęczek koperku
- 2-3 kopiaste łyżeczki soli kuchennej
- 2-3 łyżki masła
- sól morska w płatkach (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki bardzo starannie umyć przy użyciu szczoteczki lub gąbki. Włożyć do miski z zimną wodą. Wodę w garnku (2,5l) posolić i zagotować. Koper bardzo starannie umyć. Większość koperku włożyć do wrzątku, zostawić kilka łodyżek do dekoracji.
Do wrzącej wody delikatnie przełożyć ziemniaki i gotować, aż będą miękkie – 15-20 minut (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków). Odcedzić ziemniaki, wyciągnąć koper. Wymieszać (delikatnie) ziemniaki z masłem, przełożyć do miski albo na talerze, posypać odrobiną drobno siekanego koperku. Przed samym podaniem posypać solą morską w płatkach – jest idealnym dopełnieniem smakowym!