Dota Szymborska

Okiem blogera kulinarnego

Dota Szymborska

Autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com.

Letnia sałatka ziemniaczana – wersja z truskawką

To nie pomyłka – truskawki też pasują do wytrawnych dań! Sekretem jest dodanie zredukowanego octu balsamicznego. Taki sos jest idealnym dodatkiem smakowym, przełamuje słodycz truskawek, zmieniając je na dodatek sałatkowy. Ważne jest też to, by podać ziemniaki ugotowane w mundurkach, ostudzone. Wreszcie nie bez znaczenia jest to, że właśnie latem możemy się cieszyć smakiem pomidorów. Jednym słowem – lato na talerzu!

Składniki (4 porcje):

  • pół kg polskich, sałatkowych ziemniaków – ugotowanych w mundurkach i ostudzonych
  • 150g mieszanki sałat (warto sięgnąć po myte liście, bo wtedy odpada nam ta czynność)
  • 1 duży pomidor (malinowy, bycze serce)
  • kilka truskawek
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • świeżo mielona sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki pokroić w średniej grubości plastry. Liście sałat wymieszać z oliwą. Pomidor pokroić w plastry lub cząstki – co bardziej lubimy. Na teflonowej, nieprzywierającej patelni zredukować ocet balsamiczny – z 4 startowych łyżek powinniśmy uzyskać 2. To będzie gęsty sos, którym polejmy już gotową, ułożoną sałatę.

Truskawki umyć, pozbyć się szypułek. Liście sałat wymieszać z oliwą, przełożyć na talerze, ułożyć ziemniaki pokrojone w talarki, dodać pomidory, udekorować truskawkami i polać zredukowanym sosem balsamicznym.

Facebook
Instagram
Tiktok