Dota Szymborska

Okiem blogera kulinarnego

Dota Szymborska

Autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com.

Kopytka ziemniaczane z serowym sosem

– To danie o wielkiej mocy! Wystarczy zjeść je na wczesną kolację, by rano mieć energię do treningu. Zjedzmy niezbyt dużą porcję, bo to potrawa dosyć kaloryczna. Z drugiej jednak strony, dzięki takiemu składowi danie to będzie trawione stosunkowo wolno przez nasz organizm, a energia będzie się uwalniać w czasie treningu. Wybierzmy ziemniaki sałatkowe i zadbajmy o to, by serki topione używane do sosu były wysokiej jakości.

Składniki (8 porcji):

  • 1kg ziemniaków
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 serki topione

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki (obrane). Wystudzić. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Uzyskać gładką masę. Dodać roztrzepane jajko i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta wałeczki, obtoczyć je w mące i pokroić na kawałeczki. Zagotować wodę, osolić i wkładać (delikatnie) kawałki ciasta do wrzątku. Gdy tylko kopytka wypłyną, wyłowić je łyżką cedzakową. W międzyczasie roztopić serek topiony, by móc polać nim kopytka.

Kopytka ziemniaczane
Facebook
Instagram
Tiktok