– Jeżeli nie dodamy do nich ciężkich, kalorycznych sosów, będą idealne jako danie w wersji fit, a smak nadal pozostanie świetny. Przy wyborze kartofli do klusek kierujmy się zawartością skrobi! To naprawdę ma znaczenie. Wysokoskrobiowe ziemniaki sprawią, że danie będzie pyszne, ponieważ kluski się nie rozpadną.
Składniki (3 do 4 porcji):
- 600g ziemniaków (o dużej zawartości skrobi)
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól do smaku
Przygotowanie:
Zetrzeć ziemniaki na tarce (surowe), używając drobnych oczek. Przełożyć starte ziemniaki do sitka, mocno odcisnąć. Zlać wodę, która została z ziemniaków, zostawić samą skrobię (delikatnie zlewając przeźroczystą wodę, skrobia osadzi się na dnie naczynia). Wymieszać ją z jajkiem i mąkami, dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem. Zadbać o to, by „ciasto” było w miarę zwarte. Zagotować lekko osoloną wodę (trzeba uważać z ilością soli, ponieważ łatwo te kluski przesolić). Nakładać łyżką masę na wrzącą wodę. Czekać 3 minuty od wypłynięcia klusek. Odcedzić, przełożyć na talerz.