Dota Szymborska

Okiem blogera kulinarnego

Dota Szymborska

Autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com.

Domowe frytki

– Pieczenie ziemniaków na frytki, zamiast smażenia, pozwala w znaczący sposób zredukować ilość tłuszczu potrzebną do ich przygotowania. Frytki najlepiej podawać z ketchupem lub fit sosem – ten na bazie majonezu zastąpmy jogurtem naturalnym lub greckim. Dodając odrobinę soli i przyprawę curry, otrzymamy pyszny sos. Frytki staną się eleganckim daniem, gdy posypiemy je płatkami soli – mała zmiana, a zarówno wygląd, jak i smak – dużo lepszy.

Składniki (dla 4 osób):

  • 0,75kg ziemniaków do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • sól w płatkach lub sól morska

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do maksimum (250 stopni). Ziemniaki obrać lub bardzo starannie umyć (szczoteczką), pokroić w grube słupki. W dużej misce wymieszać z olejem. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć frytki tak, by leżały w jednej warstwie i nie dotykały się. Piec około 8 minut, potem pojedynczo „przewrócić” frytki na drugą stronę. Piec kolejne 8 minut. Uważając, by się nie poparzyć, wyciągnąć jedną frytkę i sprawdzić, czy jest upieczona.

Facebook
Instagram
Tiktok