Typy i odmiany ziemniaków
W wyniku wieloletniego krzyżowania i sztucznej selekcji znamy dziś pod tysiąc odmian ziemniaka. Odmiany najbardziej popularne w Polsce można podzielić ze względu na ich przeznaczenie jak również porę zbioru. Każdą odmianę można zaklasyfikować do odpowiedniego typu ziemniaka. Wyróżnia się trzy podstawowe typy: A, B i C oraz typy pośrednie.
Typ A – Typ sałatkowy
Ziemniaki typu sałatkowego są najtwardsze, mają zwięzłą konsystencję miąższu i nie rozpadają się podczas gotowania. Zawierają stosunkowo dużo wody, a mniej skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają jędrne i wilgotne. Dzięki temu łatwo poddają się krojeniu i idealnie pasują do różnego rodzaju sałatek. Tego typu ziemniaki łatwo poddają się także smażeniu, grillowaniu i gotowaniu w mundurkach, stanowią także dobry dodatek do zup i zapiekanek.
Typ AB – Typ sałatkowy wszechstronnie użytkowy
Typ pośredni pomiędzy A i B z uwagi na cechy zbliżone do obu typów (zawartość skrobi, zachowanie po ugotowaniu itd.).
Typ B – Typ ogólnoużytkowy
Ziemniaki o typie B mają więcej skrobi i są mniej wilgotne. Podczas gotowania pękają na powierzchni, łatwo podlegają wszelkiej obróbce, dlatego ich zastosowanie jest najszersze. Najczęściej pojawiają się jako dodatek do obiadu w formie puree.
Typ BC – wszechstronnie użytkowy
Do tego typu zalicza się odmiany, które są nieco bardziej mączyste niż te zaliczane do typu B.
Typ C – Typ mączysty
Te ziemniaki zawierają najwięcej skrobi, są najbardziej sypkie i najmniej wilgotne (najbardziej suche). Łatwo się rozpadają i najbardziej pasują do kopytek, puree, placków, knedli czy pyz.