Słodkie placuszki z gotowanych ziemniaków z owocami, to zdecydowanie kosmiczne połączenie. W naszej kuchni gotowane ziemniaki kojarzą się najczęściej z daniem wytrawnym, a tu takie miłe zaskoczenie. Okazuje się, że gotowane ziemniaki mogą też być apetycznym deserem albo słodką przekąską.
Składniki:
Placuszki:
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- gęsta śmietana lub jogurt grecki
- owoce
Sposób przygotowania:
W misce przy pomocy widelca mieszamy wszystkie składniki na placki. Masa będzie klejąca. Masę przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 mm i przy pomocy szklanki wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.
Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do uzyskania złotego koloru.
Podajemy od razu dekorując jogurtem i owocami.