Zupa jest dobra na wszystko. Warto ją przygotować na obiad i szukać nowych smaków i aromatów. Aromatyczna afrykańska zupa zaskoczy was smakiem, jest po prostu przepyszna i bardzo syta. Dodatek masła orzechowego i limonki sprawia, że nie można się jej oprzeć i smakuje wyjątkowo. Taka nuta egzotyki w zwykłej zupie, cała symfonia smaków – słodkiego, pikantnego i kwaśnego.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- filet z kurczaka
- puszka pomidorów
- 50 ml śmietany 12%
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła orzechowego
- pół limonki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- natka pietruszki
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju. Pieczarki z cebulką także przesmażamy na patelni, dodajemy marchewkę i paprykę. Na koniec dodajemy przyprawy – ostrą paprykę i cynamon, mieszamy.
Warzywa razem z mięsem przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
Na koniec dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, śmietanę, masło orzechowe oraz sok z limonki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy zupę natką pietruszki.