Szukasz alternatywy ziemniaków do obiadu? Chcesz zaskoczyć gości? Podaj im kluski śląskie. Robi się je naprawdę szybko! Kluski śląskie to również doskonały wariant dla wszystkich, którzy nie marnują jedzenia. Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Schowaj do lodówki, na drugi dzień wyczaruj kuleczki z dziurką i podaj ze stopionym masełkiem zielone kluski śląskie. Dlaczego zielone? Bo dodajemy do nich jedno z najzdrowszych warzyw – szpinak. Dzięki niemu mamy super zdrową potrawę, a ponadto bardzo atrakcyjna wizualnie. Zielone kluski śląskie możemy podawać z masłem lub np. z sosem z kurek. Ten drugi wariant jest szczególnie przeze mnie polecany.
Kluski śląskie ze szpinakiem, dzięki niewielkiej ilości szpinaku są pyszne solo, ale polane sosem kurkowym smakują wprost wybornie!

Składniki na zielone kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 niepełna szklanka maki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1 jajko
  • szpinak
  • 1 ząbek czosnku

Składniki na sos z kurek:

  • 0,5 kg kurek
  • szczypta soli i pieprzu
  • ½ średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwiartka masła
  • mały kubeczek kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie pietruszka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy i „dusimy” przez praskę do ziemniaków, kiedy są jeszcze ciepłe, dodajemy sól i szczyptę pieprzu do smaku. Blendujemy szpinak ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, jajkiem i 3-4 łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy dokładnie z ziemniakami na gładką masę, łączymy z pozostałą częścią mąki ziemniaczanej. Powinny się leciutko kleić.

Formujemy małe kuleczki, troszkę większe od orzecha włoskiego, robiąc na środku dziurkę na sos. Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki soli. Wyjmujemy, po około 2 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Przekrojone na pół – powinny mieć zwartą konsystencje i być identyczne w środku jak na zewnątrz, bez posmaku niedogotowanej mąki.

Kurki dokładnie myjemy i odkładamy na ręcznik papierowy aby podeschły, możemy pokroić na mniejsze części. Podgrzewamy patelnie i na kilku kroplach oleju podsmażamy czosnek, a następnie należy zeszklić pół pokrojonej drobniutko cebuli. Dodajemy ćwiartkę masła i kurki. Smażymy około 5 minut. Dodajemy śmietanę. Gotujemy aż zgęstnieje, około 2-3 minuty. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Ugotowane kluski śląskie wykładamy na talerz i polewamy sosem z kurek. Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok