Ziemniaczane gofry to fantastyczna odmiana dla tych klasycznych przygotowanych tylko z mąki. Przy okazji jest to rewelacyjny i smakowity pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które nam zostały z obiadu. Gofry są chrupiące i sycące. Możemy je podać z różnymi dodatkami, zarówno tymi mięsnymi, jak i tymi dla wegetarian. Będą idealnym pomysłem na lunch, czy też pyszną propozycją na ciepłą kolacją.
Składniki (na 2 porcje):
- Ziemniaczane gofry ze szczypiorkiem
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże jajka
- 2 kopiaste łyżki greckiego jogurtu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na gofry.
Rozgrzaną gofrownicę smarujemy tłuszczem, nakładamy po 1,5 łyżki masy i pieczemy, aż gofry będą złociste. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem i szczypiorkiem. Smacznego!