W swojej kuchni kocham inspirować się podróżami i kuchniami świata. Dziś morskim szlakiem zmierzamy w kierunku Włoch. Przygotowałam przepyszną Focaccię ziemniaczaną z dodatkiem czerwonej cebuli oraz wędzonych sardynek i szprotek. Ziemniaczana focaccia jest nieziemsko puszysta i gwarantuję każdemu, kto spróbuje, że na stałe zagości w jego kuchni.
Dodatek wędzonych ryb i czerwonej cebuli sprawia, że zyskuje całkowicie nowy charakter! Świetny pomysł na kolację albo dodatek do obiadu.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g ziemniaków
- 40 g świeżych drożdży
- 200 g wędzonych rybek (sardynki i szprotki)
- 50 g mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- olej roślinny – do skropienia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki (najlepiej w mundurkach) gotujmy, odcedzamy, obieramy, rozdrabniamy. Zagniatamy z mąką, 2 łyżeczkami soli, pieprzem, 2 łyżkami oliwy i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na okrągłą, wysmarowaną oliwą blachę, układamy pomidory, kuleczki mozzarelli, cukinię i rybki. Solimy, pieprzymy, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim, smarujemy roztworem z wody, oliwy i soli. Odstawiamy na ok. 15 minut. Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C.zarówno na gorąco, jak i na zimno! Pycha!
Podajemy zarówno na gorąco, jak i na zimno! Pycha!