To przepis na chilli con carne z moją ulubioną formą ziemniaka czyli frytkami! Bardzo polecam to meksykańskie danie właśnie w takiej wersji, zakochacie się w nim jak ja!
Składniki:
Chili con carne:
- 400g mięsko mielone wołowe
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
- po 2 łyżeczki: papryka ostra czerwona, papryka słodka czerwona, kmin
- sos pomidorowy 300 ml
- sól, pieprz
- ser żółty
- kolendra lub natka pietruszki
- pomidor
Frytki:
- 300g ziemniaków
- olej
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Podsmażamy na łyżce rozgrzanej oliwy na dużej patelni. Dodajemy mielone mięso i po chwili podsmażania dodajemy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz kmin, mieszamy i dalej smażymy. Dodajemy puszkę czerwonej fasoli razem z zalewą. Dodajemy sos pomidorowy, zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.
W międzyczasie smażymy frytki na patelni. Frytki odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz, na nie nakładamy chili con carne, posypujemy startym serem żółtym, kolendrą i posiekanymi pomidorami! Gotowe, smacznego!