“Latino” w kuchni od razu przywodzi mi na myśl skojarzenia z najróżniejszymi kukurydzianymi pomysłami na wszelkiego rodzaju pieczywo i inne potrawy, które dominują w kuchni Ameryki Południowej. Dlatego też postanowiłam wziąć na warsztat słynne i sprzedawane na każdym kroku w Wenezueli i Kolumbii arepas. Są tam one najczęściej traktowane jako pieczywo, nadziewane jak kanapki itp. Moja spolszczona wersja na bazie ziemniaków jest wypełniona duszoną wieprzowiną i pastą z dyni.
Składniki (na około 4 sztuki):
Ziemniaczane “arepy”:
- 450 g ugotowanych i rozgniecionych tłuczkiem ziemniaków
- 120 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody
- olej do smażenia
Pasta z dyni:
- 500 g miąższu z dyni bez pestek ze skórką
- po 1/2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej i ostrej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sól
Dodatki:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki oleju
- Po 1 łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- Około 200 ml bulionu lub wody
- Około 250 g czerwonej kapusty
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy wieprzowinę w kawałku, obsmażamy z każdej strony na dość dużym ogniu. Następnie dodajemy słodką i ostra paprykę, listek laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę marchewkę i wlewamy bulion/wodę. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny (aż mięso stanie się tak miękkie, że będzie można je rozdzielać na włókna). Po ugotowaniu rozdzielamy widelcem na włókna.
Dynię kroimy w plastry, skrapiamy olejem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy, oddzielamy skórkę, miąższ przekładamy do miseczki. Dodajemy ząbek czosnku, paprykę w proszku, sól i ewentualnie pieprz, blendujemy na gładką pastę.
Ziemniaki, mąkę kukurydzianą jajko i sól zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy wodę. Z ciasta formujemy 8 równej wielkości placuszków. Smażymy je na patelni na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor, z dwóch stron (po około 5-7 minut z każdej).
Czerwoną kapustę szatkujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Wszystkie usmażone arepy ziemniaczane smarujemy pastą z dyni. Na cztery z nich nakładamy kapustę i wieprzowinę, przykrywamy pozostałymi czterema. Gotowe!