Za co ludzie na całym świecie kochają Europę? Oczywiście za pizzę! I mimo, że pierwotnie ulubione przez wszystkich danie pochodzi z Włoch na całym globie powstało jej już wiele autorskich wersji. Ja przedstawiam swoją, trochę inną, w której główną rolę grają ziemniaki i kurki!
Składniki:
Ciasto na cienką pizzę:
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej włoska mąka na pizze robi olbrzymią robotę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Pizza:
- 0,5 kg ziemniaków
- 300g kurek
- masło
- mała, czerwona cebulka
- natka pietruszki
- twardy ser typu bursztyn
- śmietana 30% lub serek śmietankowy (w wersji fit)
- sól, pieprz w młynku
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta na pizzę. Z podanych proporcji wyjdą dwie małe pizze, jedną porcję możemy zamrozić lub od razu zrobić dwie. Do miseczki dodajemy: drożdże, cukier, wodę i dwie łyżki mąki- odstawiam na 10 minut i czekamy aż rozczyn urośnie- jeśli nie urośnie musicie zacząć od początku. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn a na końcu oliwę. Wyrabiamy przez 15 minut, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W międzyczasie ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ważne żeby się nie rozgotowały.
Kurki oczyszczamy i dusimy na patelni na rozgrzanym maśle do miękkości. Solimy.
Po godzinie wyciągamy ciasto, wyrabiamy 5 minut i dzielimy na dwie porcje. Jedną z nich rozwałkowujemy i smarujemy serkiem lub śmietanką. Następnie układamy plasterki ziemniaków, na nie kurki oraz czerwoną cebulkę pokrojoną w piórka. Na koniec wszystko pieprzymy grubo zmielonym pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy koło 10-15 minut (obserwujemy kiedy zacznie się rumienić), na koniec wbijamy jajko na środek i zostawiamy w piekarniku jeszcze na 3 minuty, aż zrobi nam się sadzone.
Po wyciągnięciu pizzy z piekarnika posypujemy grubo startym serem i odrobiną natki pietruszki. Gotowe! Smacznego!