Omlet ziemniaczany, czyli tortilla patatas to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni hiszpańskiej. Bazą omletu są ziemniaki, jajka i cebula. Możemy go także urozmaicić o inne składniki, na przykład dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę lub czerwoną paprykę. Gotową tortillę kroimy w trójkąty, podajemy ją na ciepło lub zimno. Będzie idealną przekąską lub dodatkiem do ciepłej kolacji.
Proporcje na patelnię o średnicy 20 cm
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula 70 g
- 1/2 czerwonej papryki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- 4 duże wiejskie jajka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby dokładnie przykrywał dno. Ziemniaki smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu kiedy będę miękkie. Mieszamy je delikatnie, aby się równomiernie gotowały. Mniej więcej w połowie smażenia na patelnię dorzucamy cebulę i paprykę. Do miski wbijamy jajka, mieszamy je dokładnie widelcem, przyprawiamy i dorzucamy zawartość patelni, delikatnie mieszamy. Na patelni do smażenia tortilli rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę, wyrównujemy, przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią sprawdzając czy omlet nam nie przywarł do jej dna. Gdy jajko na wierzchu omletu jest już prawie ścięte, pora, żeby odwrócić omlet na drugą stronę. Patelnię przykrywamy talerzem o nieco większej średnicy niż ona sama i nad zlewem szybkim ruchem obracamy patelnię do góry nogami. Następnie omlet delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i smażymy z drugiej strony, podlewając go odrobiną oleju.