Pierogi z ugotowanych ziemniaków, nadziewane farszem z pieczarek. Polecam podawać z jogurtem greckim i natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 30 średniej wielkości pierogów.

Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.com.pl).

Ciasto na pierogi:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła

Farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 natki pietruszki

Dodatkowo:

  • kilka gałązek natki pietruszki
  • jogurt grecki
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

Farsz:

Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pieczarki i smaż, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.

Ciasto:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu ugnieć je ubijaczką do ziemniaków i wymieszaj z solą, masłem, mąką (najpierw dodaj 2,5 szklanki mąki) i jajkami. Wyrób ciasto. Jeśli za bardzo się klei, dodaj trochę więcej mąki. Ciasto podziel na mniejsze części i cienko rozwałkuj (nieco grubiej niż tradycyjne ciasto na pierogi) na blacie posypanym mąką. Wykładaj łyżeczką farsz i wykrawaj pierogi. Pierogi smaż w głębokim tłuszczu do momentu zrumienienia. Podawaj z jogurtem greckim i posiekaną natką pietruszki.

Facebook
Instagram
Tiktok