Pierogi z ugotowanych ziemniaków, nadziewane farszem z pieczarek. Polecam podawać z jogurtem greckim i natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 30 średniej wielkości pierogów.
Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.com.pl).
Ciasto na pierogi:
- 1 kg ziemniaków
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
Farsz:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 1/2 natki pietruszki
Dodatkowo:
- kilka gałązek natki pietruszki
- jogurt grecki
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Farsz:
Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pieczarki i smaż, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu ugnieć je ubijaczką do ziemniaków i wymieszaj z solą, masłem, mąką (najpierw dodaj 2,5 szklanki mąki) i jajkami. Wyrób ciasto. Jeśli za bardzo się klei, dodaj trochę więcej mąki. Ciasto podziel na mniejsze części i cienko rozwałkuj (nieco grubiej niż tradycyjne ciasto na pierogi) na blacie posypanym mąką. Wykładaj łyżeczką farsz i wykrawaj pierogi. Pierogi smaż w głębokim tłuszczu do momentu zrumienienia. Podawaj z jogurtem greckim i posiekaną natką pietruszki.