Jesienią mam ochotę rozpieszczać moich bliskich smakołykami. Dziś przygotowałam wspaniałe ziemniaczane pyzy, pachnące jabłkami i cynamonem, z chrupiącą cynamonową kruszonką. Można podać je dodatkowo z łyżką lodów waniliowych!
Składniki:
- 4-5 sporych ziemniaków
- pół łyżeczki soli
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Farsz jabłkowy:
- 3-4 miękkie jabłka
- cynamon do smaku
- cukier do smaku
Kruszonka owsiana:
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka miodu
- szczypta soli
- cynamon do smaku
- pół łyżeczki masła
Wykonanie:
Ziemniaki (obrane lub wyszorowane, w mundurkach) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym ciepłe przeciskam przez praskę (jeśli były gotowane w mundurach, wcześniej oczywiście je obieram). Ziemniaczane puree przekładam do miski, wyrównuję powierzchnię. Dzielę masę na 3 równe części, jedną wyjmuję a w wolne miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. Przekładam również wyjętą wcześniej część ziemniaków. Dodaję cukier waniliowy, jajko i żółtko, oraz dodatkowo szczyptę soli, mieszam masę do połączenia się łyżką. Następnie przekładam ciasto na stolnicę, lekko podsypuję mąką i bardzo krótko zagniatam – im dłużej ciasto będzie zagniatane, tym będzie rzadsze i będzie wymagało więcej maki (straci na smaku). Z ciasta formuję kulki wielkości małej mandarynki, każdą lekko spłaszczam nadając jej jednocześnie lekko owalny kształt.
Przygotowuję farsz jabłkowy: obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję cynamon i jeśli to potrzebne, cukier do smaku. Mieszam. Na przygotowane owalne placuszki wykładam po łyżeczce farszy i sklejam pyzy, formując je na kształt pierogów. Gotowe wrzucam do ok. 2 litrów wrzątku (woda zagotowana z łyżeczką cukru i soli). Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia.
Kruszonka owsiana: rozpuszczam masło z miodem na patelni, dodaję cynamon i szczyptę soli, a na końcu płatki owsiane. Podgrzewam wszystko na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Płatki powinny się lekko zarumienić.
Gorące pyzy polewam roztopionym masłem i posypuję kruszonką z płatków owsianych.
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
www.ziemniakiczykartofle.com.pl