Kartoflane minipączki to idealna dla dzieci słodka przekąska. Nie dość, że przygotowane są z dodatkiem kartofli, to również z twarogiem, a do tego „nadziane” są pysznym kremem malinowym.
Dzieci małe i duże będą zachwycone.
Składniki pączków:
- około 300 g mąki + do podsypywania
- 1 duże jajko
- 100 g ugotowanych i ugniecionych kartofli
- 100 g twarogu
- 20 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- łyżeczka cukru do drożdży
- 30 ml oleju
- 30 g cukru
Składniki kremu:
- 50 g malin
- łyżka cukru pudru
- 125 g serka mascarpone
Wykonanie:
Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem (nie gorącym), dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Kubeczek z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut – aby ruszyły.
W dużej misie umieść mąkę, jajko, dokładnie utłuczone kartofle, twaróg, olej i cukier. Dodaj do misy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ma być gęste – w razie potrzeby możesz dodać więcej mąki.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, wyłóż je na blat i rękoma rozpłaszcz na placek. Kieliszkiem wycinaj małe pączki.
W rondlu rozgrzej olej, smaż na nim pączki aż będą ładnie rumiane z obydwu stron. Gotowe pączki odkładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Maliny rozgnieć widelcem razem z cukrem pudrem. Dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj razem do ładnego połączenia. Kremem nadziej pączki – potrzebna będzie do tego tylka do nadziewania pączków – ewentualnie możesz kremem posmarować wierzch pączków. Przed podaniem możesz pączki posypać cukrem pudrem.