Spodziewasz się gości i nie wiesz co przygotować na szybko, a zwykła sałatka Ci się przejadła? Zaserwuj swoim bliskim faszerowane ziemniaki z kiełbaską, boczkiem, brokułami i mozzarellą! Podpieczone w piekarniku smakują wręcz wybornie, lecz muszę przyznać, że najlepsze są takie cieplutkie gdy ser jest lekko ciągnący. Koniecznie je wypróbujcie 🙂

Czas łącznie: 35 minut

Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól (do gotujących się ziemniaków)
  • 15 dag kiełbasy
  • 5 dag boczku
  • 200 g ugotowanych brokułów
  • 10 dag sera mozzarella
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • szczypta soli i pieprzu

Krok 1 

Ziemniaki ze skórką dobrze umyj, następnie ugotuj je w mundurkach, przekrój na połowę i delikatnie wydrąż łyżeczką odrobinę miąższu, aby zrobić lekkie wgłębienie na farsz. Brokuły ugotuj osobno w osolonej wodzie.

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj w misce z pokrojoną drobno kiełbasą, boczkiem, serem, tymiankiem dodaj wydrążone ziemniaki, szczyptę soli i pieprzu. Połówki ziemniaków napełnij masą serową. Ułóż w odstępach na foremce wysmarowanej masłem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw foremkę z ziemniakami i piecz 10 minut. Podawaj ze świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
www.ziemniakiczykartofle.com.pl