Spodziewasz się gości i nie wiesz co przygotować na szybko, a zwykła sałatka Ci się przejadła? Zaserwuj swoim bliskim faszerowane ziemniaki z kiełbaską, boczkiem, brokułami i mozzarellą! Podpieczone w piekarniku smakują wręcz wybornie, lecz muszę przyznać, że najlepsze są takie cieplutkie gdy ser jest lekko ciągnący. Koniecznie je wypróbujcie 🙂
Czas łącznie: 35 minut
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól (do gotujących się ziemniaków)
- 15 dag kiełbasy
- 5 dag boczku
- 200 g ugotowanych brokułów
- 10 dag sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- świeży tymianek
- szczypta soli i pieprzu
Krok 1
Ziemniaki ze skórką dobrze umyj, następnie ugotuj je w mundurkach, przekrój na połowę i delikatnie wydrąż łyżeczką odrobinę miąższu, aby zrobić lekkie wgłębienie na farsz. Brokuły ugotuj osobno w osolonej wodzie.
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj w misce z pokrojoną drobno kiełbasą, boczkiem, serem, tymiankiem dodaj wydrążone ziemniaki, szczyptę soli i pieprzu. Połówki ziemniaków napełnij masą serową. Ułóż w odstępach na foremce wysmarowanej masłem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw foremkę z ziemniakami i piecz 10 minut. Podawaj ze świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
www.ziemniakiczykartofle.com.pl