Gdy w domu zjawiają się niespodziewani goście, to ta lazania może uratować sytuację – nie wymaga wielu składników, a najważniejsze z nich, czyli kartofle i pomidory zawsze mamy pod ręką. A w trakcie pieczenia mamy czas na kawę.
Składniki:
sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- po około pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu
- tarta gałka muszkatołowa
sos pomidorowy:
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
lazania:
- 1 kg kartofli
- około 50 g tartego sera lub mozzarelli
Składniki kremu:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 g masła
Dodatkowo:
- świeże maliny do dekoracji
Wykonanie:
Kartofle obierz i krótko podgotuj w osolonej wodzie (nie krojone), przestudź, a następnie pokrój w dość cienkie plastry. W czasie kiedy będą gotować się kartofle przygotuj obydwa sosy.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, wlej trochę mleka i rozmieszaj trzepaczką, tak aby mąka nie była w grudkach, wlej resztę mleka i zagotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pomidory wyłóż na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek – krótko podsmaż, tylko tyle, aby odparować wodę z pomidorów. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dno żaroodpornej foremki posmaruj częścią sosu beszamelowego. Ułóż na nim dwie warstwy plastrów kartofli – tak aby na siebie zachodziły.
Wierzch kartofli posmaruj odrobiną sosu beszamelowego, a na niego wyłóż połowę sosu pomidorowego. Połóż drugą warstwę kartofli, sosu beszamelowego i sosu pomidorowego. Na koniec połóż resztę kartofli i resztę sosu beszamelowego. Piecz w 190 stopniach przez około 40 minut, po tym czasie posyp wierzch lazanii tartym serem i podpiecz całość przez kolejne 10 minut. Podawaj lazanię na gorąco z sałatką z pomidorów.
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
www.ziemniakiczykartofle.com.pl