Placek z gotowanych ziemniaków i sera, przyprawiony bazylią i oregano. Może stanowić dodatek do obiadu lub być świetną, prostą przekąską.

Jest to kolejny przepis biorący udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.com.pl).

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków + 1 łyżeczka soli
  • 50 g łagodnego, żółtego sera (np. goudy)
  • 50 g parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki masła

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe rozgnieć z masłem. Ser żółty i parmezan utrzyj na tarce o małych oczkach. Bazylię drobno posiekaj. Do masy ziemniaczanej dodaj utarty żółty ser oraz parmezan, jajka, śmietanę, mleko, bazylię i mąkę. Całość zamieszaj dokładnie łyżką i dopraw oregano, solą i pieprzem. Masę przełóż do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
www.ziemniakiczykartofle.com.pl