Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 łyżki tartego, wędzonego oscypka (może być inny, twardy ser)
- sól i pieprz do smaku
Farsz:
- 3 łyżki serka mascarpone
- 100 g. łososia wędzonego na zimno
- 2-3 filety anchois
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do posmarowania papieru
- łosoś do ozdoby
- koperek do ozdoby
Wykonanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, a gdy lekko wystygną, ucieram je łyżką z majonezem i żółtkiem. Dodaję starty na drobnej tarce ser, mieszam, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na natłuszczony papier okrągłe rozetki, puste w środku na 15 minut (u mnie po 3 warstwy masy na rozetkę). Wyciskam też taką małe „czapeczki” – samą ilość jak ilość rozetek. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
W tym czasie drobniutko siekam łososia oraz filety anchois, mieszam je z serkiem mascarpone, żółtkiem i koperkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Tę masę również przekładam do rękawa i wypełniam nią podpieczone rozetki. Przykrywam je czapeczkami, ponownie wstawiam blaszkę do piekarnika – tym razem ustawiam temperaturę 150 stopni i piekę z termoobiegiem do zezłocenia. Upieczone rozetki ozdabiam kawałkiem łososia i koperkiem. Podaję zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
www.ziemniakiczykartofle.com.pl