Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 3 łyżki tartego, wędzonego oscypka (może być inny, twardy ser)
  • sól i pieprz do smaku

Farsz:

  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 100 g. łososia wędzonego na zimno
  • 2-3 filety anchois
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania papieru
  • łosoś do ozdoby
  • koperek do ozdoby

Wykonanie:

Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, a gdy lekko wystygną, ucieram je łyżką z majonezem i żółtkiem. Dodaję starty na drobnej tarce ser, mieszam, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na natłuszczony papier okrągłe rozetki, puste w środku na 15 minut (u mnie po 3 warstwy masy na  rozetkę). Wyciskam też taką  małe “czapeczki” – samą ilość jak ilość rozetek.  Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).

W tym czasie drobniutko siekam łososia oraz filety anchois, mieszam je z serkiem mascarpone, żółtkiem i koperkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Tę masę również przekładam do rękawa i wypełniam nią podpieczone rozetki. Przykrywam je czapeczkami, ponownie wstawiam blaszkę do piekarnika – tym razem ustawiam temperaturę 150 stopni  i piekę z termoobiegiem do zezłocenia. Upieczone rozetki ozdabiam kawałkiem łososia i koperkiem. Podaję zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
www.ziemniakiczykartofle.com.pl